4.10.2021. 15:03
0
Puigdemont na ročištu u italijanskom sudu, pristalice uzvikivale 'sloboda'
Katalonski separatistički čelnik Carles Puigdemont pojavio se u ponedjeljak u sudnici na Sardiniji, gdje će suci odlučiti o tome da bude izručen Španiji kako bi se suočio s optužbama za navođenje na pobunu zbog neuspjelog katalonskog pokušaja proglašenja nezavisnosti u 2017.

Nekoliko desetaka pristalica okupilo se pred zgradom suda, mašući katalonskim i sardinijskim zastavama i uzvikujući "sloboda" dok je on ulazio u sudnicu.

Italjianska policija uhapsila je Puigdemonta 23. septembra nakon što je avionom doputovao na otok kako bi prisustvovao katalonskom folklornom festivalu.

Policajci su djelovali na osnovu španske potjernice u kojoj se traži da Italija izruči Puigdemonta. On je predvodio katalonsku regionalnu vladu u vrijeme glasanja o nezavisnosti od Španije u  2017.- plebiscitu za koji španski sudovi tvrde da je bio nelegalan.

Sudac u gradu Sassariju oslobodio je Puigdemonta nakon manje od 24 sata i dopustio mu je da napusti Italiju, ali je odredio sudsko ročište za danas kako bi sud odlučio o legalnosti potjernice, prenosi Reuters.

Puigdemont je živio u samonametnutom egzilu u Belgiji nakon referenduma.

Puigdemont (58), obavljao je dužnost člana Evropskog parlamenta od 2019., ali su mu kolege poslanici oduzeli imunitet od krivičnog progona u martu.

Puigdemontovi advokati tvrde da nema osnova za njegovo hapšenje i da bi trebao biti oslobođen dok Evropski sud pravde riješi njegovu žalbu na odluku Evropskog parlamenta da ga liši imuniteta.

Španski Vrhovni sud osudio je devetero ostalih katalonskih čelnika na dugačke kazne zatvora zbog njihove uloge u pokušaju odcjepljenja od Španije. Njima su oproštene kazne u junu.


(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.