6.10.2021. 18:17
0
WHO: Uskoro u Afganistanu ističe rok za 1,6 miliona doza vakcine protiv Covida
Oko 1,6 miliona doza vakcina protiv Covid-19, koje su u zalihama u Afganistanu, trebale bi biti upotrijebljene što je prije moguće, jer im uskoro ističe rok, objavila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Proces testiranja i vakcinacije protiv Covid-19 značajno je  prekinut od početka augusta 2021. godine kada su talibani došli na vlast nakon povlačenja međunarodnih trupa na čelu sa SAD-om, javlja dpa.

Uz sve poteškoće na terenu, WHO navodi da sarađuje s partnerima u najmanje 16 afganistanskih pokrajina na povećanju testiranja i vakcinacije protiv Covid-19.

U Afganistanu, između ostalog, WHO ima za cilj vakcinaciju najmanje 20 posto od približno 32 miliona stanovnika.

U srijedu je WHO objavila da je poslala medicinske pakete u dvije bolnice u Kabulu i pokrajinske urede te organizacije, dovoljno da podmiri potrebe 50.000 ljudi.

Od augusta  WHO je poslala lijekove i zalihe za spašavanje života u 360 medicinskih ustanova u Afganistanu, što je dovoljno za potrebe oko 3,9 miliona ljudi.

Ranije je organizacija poručila da je zdravstveni sistem Afganistana na rubu kolapsa ako se ne poduzmu hitne mjere.

Prema podacima WHO-a, devet od 37 bolnica Covid-19 već je zatvoreno u septembru, a hiljade pripadnika zdravstvenog osoblja u cijeloj zemlji mjesecima radi bez plata.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.