6.10.2021. 19:11
0
Historijski trenutak u medicini: Afrička djeca će se vakcinisati protiv malarije
Djeca u većem dijelu Afrike bit će vakcinisana protiv malarije što je historijski trenutak u borbi protiv smrtonosne bolesti.

Malarija je hiljadama godina bila jedna od najvećih pošasti čovječanstva i uglavnom su joj žrtve bile bebe i dojenčad, javlja BBC.

Imati vakcinu - nakon više od jednog stoljeća pokušaja - jedno je od najvećih dostignuća medicine.

Vakcina - nazvana RTS, S - pokazala se efikasnom prije šest godina.

Sada, nakon uspjeha pilot programa imunizacije u Gani, Keniji i Malaviju, Svjetska zdravstvena organizacija saopćila je da bi vakcinu trebalo uvesti u podsaharsku Afriku.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor WHO-a, rekao je da je to "historijski dan" i da bi se "desetine hiljada mladih života moglo spasiti" svake godine.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.