11.10.2021. 8:53
0
Na parlamentarnim izborima u Iraku rekordno mali odaziv birača
Izlaznost na izborima u Iraku pala je na rekordno nizak nivo zbog široko rasprostranjene frustracije političkom elitom u zemlji.

Četrdeset jedan posto birača  je glasalo, saopćial je iračka izborna komisija u ponedjeljak. Ova brojka označava najmanju izlaznost na pet izbora otkako je 2003. godine s vlasti smijenjen dugogodišnji vladar Saddam Hussein, a prethodni minimum od 44,5 posto zabilježen je 2018. godine, izvještava dpa.

Parlamentarni izbori raspisani su kao odgovor na proteste koji pozivaju na reforme. Prvi rezultati na nedjeljnim izborima, drugim u Iraku otkad je ta zemlja prije gotovo četiri godine proglasila vojnu pobjedu nad Islamskom državom, očekuju se u ponedjeljak.


Naftom bogat Irak godinama se bori s ekonomskom i političkom krizom. Mnogi Iračani malo vjeruju u politiku i ne očekuju da će izbori promijeniti postojeći odnos snaga.

Pristalice protestnog pokreta koji je izbio u oktobru 2019. pozvali su na bojkot izbora. Od početka djelovanja pokreta, demonstranti su tražili raspuštanje parlamenta i promjenu političkog sistema koji je na snazi od invazije SAD-a 2003. godine. Posmatrači izbora također su nisku izlaznost pripisali velikom raspoređivanju snaga sigurnosti na dan izbora.

Prema službenim podacima, više od 250.000 sigurnosnih djelatnika poslano je na ulice. Čini se da su sigurnosni napori odvratili ljude od glasovanja, kaže voditeljica promatrača EU -a, njemačka zastupnica u EU Viola von Cramon.



(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.