12.10.2021. 15:57
0
Istražitelj o eksploziji u bejrutskoj luci prisiljen da prekine rad
Libanski sudac Tarek Bitar, koji predvodi istragu o eksploziji u bejrutskoj luci koja se dogodila prošle godine, bio je prisiljen da prekine svoj rad u utorak nakon onoga što su grupe za ljudska prava nazvale pokušajem političara da izbjegnu pravdu.

To je drugi put da je Bitar morao prekinuti istragu u suočavanju sa žalbama bivših ministara koje je osumnjičio za nemar, u jeku poziva vodećih zvaničnika, među kojima i čelnika Hezbollaha Hasana Nasrallaha, da bude smijenjen. Bitarov prethodnik, Fadi Sawan, bio je prinuđen da prekine istragu iz istog razloga, prije nego što je konačno smijenjen u februaru, u potezu koji je u široj javnosti osuđen kao političko uplitanje u pravosuđe.

Grupe za ljudska prava i rodbina žrtava strahuju da je posljednja suspenzija uvod u Bitarovu smjenu, koja bi dodatno ugrozila zvaničnu istragu libanske najveće tragedije u vremenima mira. Govoreći danas za AFP, sudski zvaničnik kazao je da je Bitar bio prinuđen da prekine istragu, čekajući na presudu žalbenog suda po podnescima bivših ministara Ghazi Zeaitera i Ali Hasana Khalila, koje je Bitar pozvao na ispitivanje  prošle sedmice.


Eksplozija u augustu 2020. godine razorila je bejrutsku luku i izazvala ogromne štete u susjednim kvartovima u centru grada. U eksploziji od 4. augusta prošle godine također je poginulo više od 200 ljudi, ranjeno na hiljade i razoreni veliki dijelovi prijestolnice.

Libanska istraga tragedije nije još identifikovala nijednu odgovornu osobu. Pozivi su se pojačali da se pokrene međunarodna istraga, ali su ih vlasti odbijale. Otkako je preuzeo slučaj, Bitar je pozvao niz bivših premijera i ministara, i vodeće vojne i sigurnosne zvaničnke radi ispitivanja pod sumnjom za nemar koji podliježe krivičnoj odgovornosti.


(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.