15.10.2021. 22:45
0
UN osudio teroristički napad na džamiju u Afganistanu
Ujedinjene nacije (UN) osudile su bombaški napad na džamiju u provinciji Kandahar u Afganistanu, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornica Generalne skupštine UN-a Monica Groelli izjavila je da je predsjednik Generalne skupštine Abdulla Shahid najoštrije osudio napad u kojem je poginulo na desetine osoba. Groelli je kazala da je Shahid izrazio saučešće porodicama poginulih u napadu i poželio brz oporavak povrijeđenima.

U napadu kojeg su dvojica bombaša samoubica izveli na šiitsku džamiju Fatimiya u provinciji Kandahar u Afganistanu, poginulo je 47 osoba.

Murtaza Zarifi, službenik za sigurnost u džamiji Fatimiya, kazao je da su napad izvela dva bombaša samoubice. Lokalni zvaničnici izjavili su da je u napadu poginulo najmanje 47 osoba, dok je mnogo više ranjenih. Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid u saopćenju na Twitteru osudio je napad i dodao kako je sigurnosnim snagama naređeno da što prije pronađu odgovorne.

Bombaški napad je izveden tokom džuma-namaza (molitve muslimana petkom) na najveću džamiju u provinciji. Talibanske sigurnosne snage zatvorile su sve puteve prema džamiji na koju je izveden napad. U bombaškom napadu izvedenom prošle sedmice na džamiju u Kunduzu, poginulo je 46 osoba. Odgovornost za napad u Kunduzu preuzela je teroristička organizacija ISIS.

(Ajdin Balićevac)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.