18.10.2021. 8:23
0
Slučaj koji je zgrozio svijet: Trojica bijelaca ubili su crnog mladića koji je džogirao, sve su snimili
U ponedjeljak počinje suđenje trojici bijelaca za ubojstvo mladog džogera crne boje kože Ahmauda Arberyja koje je, unatoč nastojanju mjesnog pravosuđa da zločin prođe nekažnjen, zgrozilo Ameriku i potaknulo velike proturasističke proteste u ljeto 2020.

Suđenje Gregoryju McMichaelu (65), njegovu sinu Travisu (35) i njihovu susjedu Williamu Bryanu (52) počet će izborom porotnika na sudu države Georgije, u Brunswicku.

Dana 23. februara 2020. Ahmaud Arbery (25) je džogirao u tom priobalnom gradu na jugu Sjedinjenih Država, kada su se trojica dala u potjeru za njim.

Otac i sin, naoružani, bili su u dostavnom vozilu a susjed je išao za njima u svom automobilu i snimao prizor. Nakon svađe mladi McMichel je zapucao i ubio mladića.

Trojica napadača su poslije rekla policiji da su mislili da je provalnik koji je pljačkao po njihovoj četvrti i pozvali su se na zakon Georgije po kojemu obični građani mogu hapsiti.

Službe tamošnjeg tužitelja, za kojega je Gregory McMichael, penzionisani policajac, radio gotovo tri mjeseca nisu izdale nalog za hapšenje.
Tek kad je objavljena snimka napada koja je početkom maja 2020. zapalila društvene mreže, istraga je povjerena policiji te savezne države. Nedugo zatim, trojica napadača su uhapšena i optužena za “ubistvo” i za “nezakonito privođenje”.

Smrt Georgea Floyda nekoliko dana poslije, pod koljenom policajca bijelca potaknula je raspravu o nasilju nad crncima, a ime Ahmauda Arberyja se izvikivalo u prosvjedima koji su se do kraja ljeta proširili SAD-om.
 
Mladi džoger je postao simbol pokreta “Crni životi vrijede”. “Svaki crnac bi trebao moći džogirati a da ne mora strahovati za svoj život”, napisao je na Twitteru demokratski predsjednik Joe Biden u prigodi prve godišnjice njegove smrti.

S obzirom na veliku pažnju javnosti izbor porotnika trajat će nekoliko dana.

Optuženici će se najvjerojatnije pozvati na pravo na zakonitu obranu, ističući da se Arbery opirao zakonitom uhićenju.
Tužitelji će pak inzistirati na činjenici da je mladić bio nenaoružan i da nije ni na koji način bio povezan s nizom provala u četvrti u kojoj je trčao.

Odvjetnik Ben Crump, stručnjak za slučajeve policijskog nasilja, nada se da će sud odbiti “taktiku optuženika”. “Ako se ubice izvuku, to bi značilo da se u 2021. može linčovati crnce bez posljedice”.

Država Georgija je nakon ovog slučaja donijela zakon o kažnjavanju rasističkih zločina i ukinula zakon po kojemu građani imaju ovlast da hapse.

No u trenutku počinjenja djela ona nije imala nikakvu pravnu mogućnost da uzme u obzir rasističke motive. Da bi ispravilo taj nedostatak, savezno pravosuđe je interveniralo i optužilo trojicu napadača za rasistički zločin. Suđenje na saveznom sudu počet će u februaru.

Majka Ahmauda Arberyja podigla je i privatnu tužbu tražeći milion dolara odštete. Optužila je McMichaela i Bryana, ali i lokalne policajce i državne tužitelje zbog nepodizanja optužnice protiv napadača.

SADUbistvo
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.