19.10.2021. 11:35
0
Njemačka carina na minhenskom aerodromu zaplijenila tonu afričke biljke khat
Policija je na minhenskom aerodromu zaplijenila 1,2 tone khata, biljke koja sadrži stimulans zabranjen u Njemačkoj, izvijestio je u utorak portparol njemačke carinske službe, javlja DPA.

Vreće s lišćem khata pronađene su u pošiljci označenoj kao "dekoracije za stolove", a utovarene su u Dubaiju s namjerom da se prebace u Sjedinjene Države.

- Ovo je najveća količina khata ikad otkrivena na aerodromu u Minhenu - rekao je portparol carine Thomas Meister.

Istraga i protiv pošiljatelja i primatelja je u toku.

Biljka khat kao opojna droga koja se žvaće je u Njemačkoj službeno zabranjena. Nju se može kupiti samo na ilegalnom tržištu. U Njemačkoj je koriste prvenstveno mladi Afrikanci. Khat je za njih dio njihove tradicije i kulture.

Khat je posebno omiljen među Somalijcima, Jemencima, Etiopljanima i Kenijcima. U sjevernoj Africi se često tradicionalno konzumira u društvu s prijateljima, čak i na poslu.

U tim zemljama raste ova biljka iz koje se prerađuju listovi i grančice u drogu koja se konzumira žvačući. Ona u konačnici stimulira centralni nervni sistem i uzrokuje promjene mentalnih funkcija i ponašanja.

U Njemačkoj se khat tretira kao ilegalna supstanca. Pripada grupi psihostimulansa amfetaminskog tipa, drogama kojima je "ulično" ime speed. U Njemačku se preko Nizozemske, prokrijumičari nekoliko tona khata godišnje. 

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.