20.10.2021. 14:15
0
Australija dostigla cilj od 70 posto potpuno vakcinisanog stanovništva
Australija je dostigla cilj od 70 posto potpuno vakcinisanog stanovništva starijeg od 16 godina.

Ministar zdravstva Greg Hunt rekao je kako je to "tačnije 70,007 posto".

Glavni ljekar Australije Paul Kelly rekao je da to znači da bi zemlja mogla preći u novu fazu i razmotriti šta se još može učiniti "kako bi se vratili na neku vrstu Covid normalnosti u Australiji".

Vlada je nedavno najavila da će poduzeti korake ka otvaranju svojih međunarodnih granica, koje su zatvorene od marta 2020. godine, uz nekoliko izuzetaka.

Potpuno vakcinisani australski državljani i stalni stanovnici uskoro će ponovno moći slobodno putovati u zemlju i izvan nje, ali nije poznato kada će se to odnositi putnike sa studentskim i radnim vizama ili turiste, prenosi dpa.

Stroga ograničenja dolaska  te obavezni hotelski karantin o vlastitom trošku znače da mnogi Australci u inozemstvu nisu mogli otputovati kući posljednjih 18 mjeseci, dok je onima u zemlji zabranjen izlazak.

Australija sa 25 milion stanovnika sporo je započela kampanju vakcinisanja, ali je brzo dobila na zamahu u posljednjih nekoliko mjeseci jer je izbijanje varijante Delta gurnulo velike dijelove zemlje u blokade. Sydney i Melbourne posebno su pogođeni.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.