20.10.2021. 17:05
0
Aleksej Navaljni dobio nagradu Saharov za slobodu mišljenja
Zatočeni kritičar Kremlja Aleksej Navaljni dobio je godišnju nagradu Saharov za slobodu mišljenja za njegove napore na osporavanju i kritikovanju čvrste vladavine ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Poslanici Evropskog parlamenta su donijeli tu odluku u srijedu, objavila je  Evropska narodna partija na Twitteru. Navaljni (45), koji je otrovan u augustu 2020., kako zapadne zemlje navode, nervnim agensom, služi dvoipogodišnju kaznu zatvora zbog kršenja odredbi uslovne kazne koje on naziva namještaljkom. EU je uvela sankcije ruskim zvaničnicima zbog trovanja i hapšenja Navaljnog.


Navaljni, jedan od najglasnijih kritičara ruskog predsjednika, zatvoren je u januaru nakon što se iz Njemačke vratio u Rusiju, gdje se liječio od trovanja za koje tvrdi da su naložile ruske vlasti, što one negiraju. Moskva negira da je počinila bilo kakvo krivično djelo i optužuje EU za mješanje u njen unutrašnja pitanja.


Prethodni dobitnici nagrade Saharov za slobodu mišljenja, imenovanu po sovjetskom disidentu Andreju Saharovu, su južnoafrički predsjednik Nelson Mandela, venecuelanska demokratska opozicija i pakistanska aktivistica za obrazovanje djevojčica Malala Yousafzai, podsjeća Reuters.



(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.