30.10.2021. 11:52
0
Biden i evropski saveznici o strategiji prema iranskom nuklearnom programu
Dok iranski nuklearni program ostvaruje uznemirujuće pomake, američki predsjednik Joe Biden trebao bi se u subotu sastati s evropski saveznicima radi razgovora o strategiji nalaženja diplomatskog rješenja - i plana za opciju da Iran odbije da se vrati za pregovarački stol.

Sastanak s čelnicima Njemačke, Francuske i Britanije poznatih kao E3 dolazi u ključno vrijeme dok Iran nastavlja da obogaćuje uran na nivoe dovoljne za proizvodnju nuklearnog oružja. Biden nastoji da oživi nuklearni sporazum iz 2015. i da privoli Iran da se povinuje sporazumu koji bi držao Islamsku Republiku najmanje dvije godine od potencijala da stvori nuklearno oružje.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan izjavio je da će sastanak s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i britanskim premijerom Borisom Johnsonom okupiti čelnike “koji pjevaju istu pjesmu” po tom pitanju, prenosi AP.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.