2.11.2021. 17:10
0
Pakistan ponovo otvorio granični prelaz Chaman za Afganistan
Pakistan je u utorak ponovo otvorio ključni granični prelaz sa susjednim Afganistanom za trgovinu i kretanje pješaka nakon jednomjesečnog zatvaranja, saopćili su dužnosnici.

Jugozapadnu granicu Chamana – jedan od dva glavna prelaza između te dvije zemlje – talibani su zatvorili prošlog mjeseca nakon što je Islamabad odbio njihov zahtjev da se afganistanskim građanima dopusti ulazak na pakistansku stranu samo na temelju njihovih afganistanskih osobnih iskaznica umjesto drugih dokumenata za putovanje, piše The Times of India. 

Od 5. oktobra trgovina i prelaz za pješake su zatvoreni između dviju strana, što je uzrokovalo velike gubitke za afganistansku trgovinu.

Obje strane suglasili su se olakšati prekogranično kretanje ljudi i trgovine s obje strane, posebno zato što je bila sezona berbe voća u Afganistanu. 

Pakistan je također ukinuo troškove obrade vize za afganistanske državljane do 31. decembra, objavio je pakistanski premijer Imran Khan u utorak, dodajući da je to u skladu s odlukom da "olakša putovanje afganistanskih državljana u Pakistan".

Prema pakistanskim carinskim vlastima, granica će ostati otvorena 24 sata za trgovinske aktivnosti.

Pakistan i Afganistan bez izlaza na more dijele 18 prelaza - najčešće korišteni su sjeverozapadni Torkham i Chaman.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.