9.11.2021. 22:05
0
Francuska vratila Beninu kulturno blago koje su opljačkale kolonijalne snage
Francuska je danas uz svečanu ceremoniju vratila Beninu 26 predmeta iz blaga kraljevstva Abomey koje su kolonijalne snage opljačkale u 19. stoljeću, što predstavlja ,,historijski trenutak nacionalnog ponosa za vlasti Benina", javlja AFP.

Ministri kulture dviju zemalja, Roselyne Bachelot i Jean-Michel Abimbola, potpisali su u Elizejskoj palati ugovor o prenosu vlasništva tih predmeta koji će u srijedu nakon 130 godina biti vraćeni u Benin. 

- Ovo je simboličan, dirljiv i historijski trenutak na koji se jako dugo čekalo - rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji se 2017. godine obavezao da će Francuska vratiti artefakte koji pripadaju afričkoj kulturnoj baštini.

- Čitav narod Benina vam je zahvalan - rekao je predsjednik Patrice Talon, koji je ovom prilikom i došao u Francusku.

Naglasio je da je povrat tih 26 artefakata tek prva etapa i obećao da će se vratiti prilikom sljedećih povrata kulturnog blaga Benina, za koje je francuski predsjednik obećao da će se dogoditi. 

Među predmetima koja će biti vraćena u srijedu, koja su bila izložena u pariškom muzeju Quai Branly, nalaze se totemski kipovi bivšeg kraljevstva Abomey, kao i prijestolje kralja Béhanzina, koje su francuske kolonijalne trupe opljačkale u palati Abomey 1892. godine.



(FENA/  Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.