11.11.2021. 18:58
0
Zapovjednik sudanske vojske imenovao novo vladajuće vijeće na čijem čelu je on
Zapovjednik sudanske vojske Abdel Fattah al-Burhan formirao je novo prijelazno vijeće, na čijem čelu je on sam, koje će voditi zemlju nakon vojnog preuzimanja vlasti krajem prošlog mjeseca, izvijestila je državna televizija danas.

Burhanov zamjenik ostat će Mohamed Hamdan Dagalo, zapovjednik paravojnih snaga za brzu podršku (RSF), a obojica će zadržati uloge koje su imali prije puča. Novo vijeće također uključuje predstavnike pobunjeničkih skupina koje su prošle godine postigle mirovni sporazum s vladom, te osobe iz sudanskih regija, rekla je državna TV, prenosi Reuters.

Preuzimanjem vlasti 25. oktobra okončan je dogovor o podjeli vlasti između vojske i civila koji je dogovoren nakon svrgavanja bivšeg predsjednika Omara al-Bashira 2019. godine, a trebao je dovesti do izbora krajem 2023. godine.


(FENA/  Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.