12.11.2021. 11:08
0
Macron domaćin međunarodne konferencije za stabilnost Libije
FOTO: Xinhua
Francuski predsjednik Emmanuel Macron ugostit će danas čelnike i diplomate u Parizu na međunarodnoj konferenciji s ciljem osiguravanja da se u Libiji održe izbori koji su planirani u decembru i tako okrene novu stranicu u svojoj historiji.

Sjevernoafrička zemlja u građanskom je ratu od svrgavanja Muammara Gaddafija 2011. godine, nakon čega su uslijedili sukobi u konkurentskim libijskim frakcijama i islamističkim grupama, kao i regionalnim silama. Izbori u Libiji planirani su za 24. decembar i određeni su prošlogodišnjim planom koji je podržao UN, a koji je također uspostavio privremenu vladu koja će preuzeti kontrolu nad suparničkim administracijama na istoku i zapadu koje su godinama ratovale.


Također postoji bojazan hoće li različite frakcije priznati rezultate izbora, što bi moglo označiti prekretnicu za zemlju koja je postala glavna polazna tačka za migrante koji žele preći Mediteran i stići u Evropu. Ovoj konferenciji prisustvovat će potpredsjednica SAD-a Kamala Harris, koja je u posjeti Francuskoj s ciljem poboljšanja odnosa, i egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi, jedan od najbližih saveznika Pariza na Bliskom istoku, javlja AFP.

Gotovo 30 zemalja i organizacija bit će u Parizu, uključujući susjede Libije ali i zemlje koje su podijeljene zbog sukoba.


(FENA/  Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.