14.11.2021. 19:41
0
Talibani na paradi u Kabulu defilovali sa američkim i ruskim naoružanjem
Talibanske snage održale su danas vojnu paradu u Kabulu koristeći zarobljena oklopna vozila američke proizvodnje i ruske helikoptere čime su, kako navodi Reuters, pokazali transformaciju iz pobunjeničkih snaga u redovnu vojsku.

Talibani su djelovali kao pobunjenički borci dvije decenije, ali su iskoristili veliku zalihu oružja i opreme koja je ostala poslije pada vlade, koju je podržavao Zapad u augustu, kako bi obnovili svoje snage, prenijela je agencija.

Parada je organizovana nakon završetka obuke 250 vojnika, rekao je portparol Ministarstva odbrane Enaiatulah Hvarazmi.

Na paradi je učestvovalo desetine američkih oklopnih vozila M117, koji su se kretali glavnim putem u Kabulu i helikopteri MI-17 koji su patrolirali iznad njih.

Mnogi vojnici su nosili puške američke proizvodnje M4.

Većina oružja i opreme koju talibanske snage sada koriste je ono koje je Washington isporučio vladi u Kabulu u pokušaju da izgradi afganistanske nacionalne snage sposobne da se bore upravo protiv njih.

Talibanski zvaničnici su rekli da će piloti, mehaničari i drugi eksperti iz bivše Afganistanske nacionalne armije biti integrisani u nove snage koje su, takođe, počele da nose konvencionalne vojne uniforme umesto tradicionalne afganistanske odjeće koju inače nose njihovi borci.

(Ajdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.