16.11.2021. 14:47
0
Šest osoba poginulo u dva bombaška napada u glavnom gradu Ugande
Dvije eksplozije potresle su centar ugandske prijestolnice Kampale, pri čemu je najmanje šest osoba poginulo, a nekoliko je ranjeno, saopćili su dužnosnici.

Jedna eksplozija dogodila se u blizini parlamenta, a druga u blizini sjedišta gradske policije.

Svjedoci su izjavili da je na mjestu događaja nekoliko automobila zapaljeno a nekoliko sa razbijenim staklima. Više bombi pronađeno je u drugim dijelovima grada, rekli su dužnosnici.
 
Uzrok eksplozije još uvijek nije poznat, prenosi BBC.
 
Vlasti Ugande za prethodne bombaške napade okrivljuju islamističke militante.
 
Ugandske snage dio su mirovnih snaga Afričke unije u Somaliji koje se bore protiv Al-Shababa, pobunjeničke skupine povezane s Al-Qaidom.
 
Prošlog mjeseca grupa Islamska država rekla je da stoji iza napada na bar u Kampali u kojem je ubijena 20-godišnja konobarica.
 
Zasjedanja u parlamentu su prekinuta, a zastupnicima su savjetovali da ne dolaze u zgradu nakon eksplozija u utorak.
 
Iz Centra za hitnu pomoć saopćili su kako je potvrđena smrt šest osoba, među kojima i dva policajca. Poznato je da je osam osoba zadobilo povrede, dodaje se.
 
Prethodno je glasnogovornica ministarstva zdravstva Ainebyoona Emmanuel rekla da su 24 osobe na bolničkom liječenju, a četvero ih je u kritičnom stanju.

 (Fena / Haris A)

Uganda
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.