16.11.2021. 18:43
0
Rusija odbacila optužbe da ugrožava astronaute u svemiru
Ruski zvaničnici odbacili su u utorak optužbe da su ugrozili astronaute na Međunarodnoj svemirskoj stanici provodeći test oružja koji je stvorio više od 1.500 komada svemirskog otpada.

Američki zvaničnici u ponedjeljak su optužili Rusiju da je raketom uništila stari satelit u, kako su nazvali, nepromišljenom i neodgovornom potezu. Krhotine bi mogle nanijeti veliku štetu svemirskoj stanici s obzirom da ona kruži oko Zemlje brzinom od 28.000 kilometara na sat. Astronauti se sada suočavaju sa četiri puta većim rizikom od uobičajenog, rekao je administrator NASA-e Bill Nelson agenciji Associated Press.

Test jasno pokazuje da je Rusija, "uprkos svojim tvrdnjama da se protivi korištenju oružja u svemiru, spremna da ugrozi istraživanje i korištenje svemira za sve nacije svojim bezobzirnim i neodgovornim ponašanjem", rekao je američki državni sekretar Antony Blinken u saopćenju.


Ruska svemirska agencija Roskosmos nije htjela potvrditi ili demantirati da je došlo do korištenja oružja, rekavši samo da je "bezuslovna sigurnost posade bila i ostala naš glavni prioritet" u saopćenju objavljenom u utorak.

Rusko ministarstvo odbrane u utorak je potvrdilo da je izvršilo testiranje i uništilo ugašeni satelit koji je u orbiti od 1982. godine, ali je insistiralo da su "SAD sigurno upoznate da nastali fragmenti u tom procesu, u smislu vremena testiranja i orbitalnih parametara, nisu i neće predstavljati prijetnju orbitalnim stanicama, svemirskim letjelicama i svemirskim aktivnostima” , nazivajuću primjedbe američkih zvaničnika “licemjernim”.


Ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da je eksplozija izvedena "sa hirurškom preciznošću" i da ne predstavlja prijetnju za svemirsku stanicu. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov također je optužio da je "licemjerno" reći da Rusija rizikuje miroljubive aktivnosti u svemiru.



(FENA/  Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.