16.11.2021. 18:58
0
Evropa steže nevakcinisane dok broj slučajeva Covid-19 raste
FOTO: CNN
Evropski lideri pooštravaju svoje stavove prema nevakcinisanim ljudima i poduzimaju mjere koje ih sve više izoluju od ostatka društva, dok frustracija raste zbog odugovlačenja uvođenja vakcina i vala zaraze Covid-19 na kontinentu.

Njemačka bi mogla postati sljedeća zemlja koja će nametnuti stroža pravila onima koji nisu u potpunosti cijepljeni, nakon što su stranke koje čine njenu buduću novu koalicionu vladu pooštrile svoj predloženi pristup Covid-19 u parlamentu. Predložene mjere zahtijevale bi od Nijemaca da dostave dokaz o vakcinaciji ili negativan test kako bi se vozili autobusom ili ukrcali na voz, u proširenju "3G" sistema u zemlji koji zahtijeva ili ulazak u određena mjesta i postavke, prenosi CNN.


Suvođa Zelene stranke Robert Habeck rekao je u nedjelju za javni emiter ARD da pravila zapravo predstavljaju "zaključavanje za nevakcinisane". Dokument Socijaldemokratske partije (SPD), Slobodne demokratske partije (FDP) i Zelenih predviđen je za glasanje u Bundestagu, jer su tri takozvane stranke "semafora" blizu formiranja nove vlade. To dolazi kada se Njemačka bori s talasom infekcija i odražava rastuću ogorčenost u većem dijelu EU zbog onih koji i dalje odbijaju vakcinaciju.

Oko dvije trećine Nijemaca je potpuno vakcinisano -- što je jedna od najnižih stopa u zapadnoj Evropi -- a vodeći političari u zemlji okrenuli su se oštroj retorici i restriktivnim mjerama u pokušaju da povećaju stopu.

Infekcije u međuvremenu rastu velikom brzinom. Zemlja se približava sedmodnevnom kliznom prosjeku od 40.000 novih slučajeva dnevno, što je najveća stopa od početka pandemije i više nego dvostruko veća od brojke početkom novembra.

New restrictions on unvaccinated people came into effect in the capital Berlin on Monday. Proof of full vaccination or recovery from Covid-19 in the past 6 months is required for entry to bars, restaurants, cinemas and other entertainment venues. But the current wave of infections is mainly affecting the southern and eastern parts of the nation, where vaccine uptake is lower.


If the measures proposed by the coalition are agreed, they would move Germany closer in line with its southern neighbor Austria, where a lockdown specifically targeted at unvaccinated people came into force Monday. It bans unvaccinated people -- more than a third of the country's population -- from leaving their homes except for a few specific reasons.


Mjere sprovode policijski službenici koji vrše provjere na licu mjesta, a predstavljene su zajedno sa ozbiljnim upozorenjima novog kancelara zemlje Alexandera Schallenberga. On je nazvao usvajanje vakcina u zemlji "sramno niskim" i rekao da će oni koji nisu vakcinisani sada morati da iskuse "upravo ono što smo svi morali da proživimo 2020. godine".

Austrija, gdje je primjena vakcina niža od Njemačke, trpi intenzivan val infekcija. Nasuprot tome, Španija i Portugal izbegle su najveći deo zimskog talasa nakon što su objavile najveću stopu vakcinacije u Evropi, piše CNN.


Druge nacije u Evropi usvajaju mjere osmišljene da poboljšaju primjenu vakcina. U ponedjeljak je britanski premijer Boris Johnson gotovo potvrdio da će se treća, dopunska vakcina uskoro smatrati potpuno vakcinisanom.



(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.