16.11.2021. 22:43
0
Rusija pozvala Armeniju i Azerbejdžan da deeskaliraju tenzije
Rusija je u utorak pozvala Armeniju i Azerbejdžan da deeskaliraju tenzije nakon graničnog sukoba u kojem je Jerevan saopćio da je ubijeno 15 njihovih vojnika, dok je 12 zarobljeno, a dva su borbena položaja izgubljena.

Armenija je ranije zatražila od Rusije da joj pomogne u odbrani od Azerbejdžana nakon sukoba, koji predstavlja najgori incident od prošlogodišnjeg 44-dnevnog rata vođenog između snaga etničkih Armena i azerbejdžanske vojske oko enklave Nagorno-Karabah u kojem je poginulo najmanje 6.500 ljudi, a završenog pobjedom Azerbejdžana, javlja Reuters.

Taj sukob je okončan nakon što je Rusija posredovala u mirovnom sporazumu i rasporedila skoro 2.000 mirovnih snaga u regionu. Turska je stala na stranu Azerbejdžana, koji je vratio dijelove zemlje koju je izgubio u ranijem sukobu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i armenski premijer Nikol Pašinjan razgovarali su u utorak telefonski o situaciji na granici Armenije i Azerbejdžana, saopćio je Kremlj, ali bez objavljivanja detalja razgovora.

Ranije je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu telefonom razgovarao sa svojim armenskim i azerbejdžanskim kolegama i pozvao ih da prekinu sva neprijateljstva, prenijela je novinska agencija Interfax.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.