17.11.2021. 21:23
0
Lukašenko ponudio EU okončanje migrantske krize u zamjenu za priznanje mandata?
Ministarka vanjskih poslova Estonije Eva-Marija Limets tvrdi da je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko ponudio Evropskoj uniji da će okončati migracionu krizu u zamjenu za priznavanje njegovog mandata i ukidanje sankcija.

Lukašenko želi da se sankcije ukinu i da mu se prizna mandat na čelu države – prenio je izjavu ministarke portal ERR, navodi TASS.

Istog dana portparol njemačke vlade Steffen Seibert poručio je da Njemačka nije priznala Lukašenka kao legitimnog bjeloruskog predsjednika, ali da smatra da su razgovori sa njim neophodni kako bi se obezbijedila humanitarna pomoć izbjeglicama.

Lukašenko je poslije telefonskog razgovora 15. novembra sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel iznio prijedlog za rješavanje situacije na bjelorusko-poljskoj granici.
Podsjetimo, migrantska kriza na bjeloruskim granicama sa članicama Evropske unije eskalirala je 8. novembra kada je nekoliko hiljada ljudi prišlo poljskoj granici sa bjeloruske strane i pokušalo da pređe u Poljsku.

Zemlje EU okrivile su Minsk za hibridni rat i pozvale na dodatne sankcije Belorusiji, a Lukašenko je poručio da je odgovornost za novonastalu situaciju sa migrantima na zapadnim zemljama, čija je politika, kako je rekao, natjerala ljude da bježe od rata.

(Ajdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.