19.11.2021. 22:49
0
Bjelorus Lukašenko za BBC: Možda smo pomogli migrantima da uđu u EU
FOTO: BBC News
Bjeloruski autoritarni lider rekao je za BBC da je "apsolutno moguće" da su njegove snage pomogle migrantima da pređu u Poljsku, ali negira da su bili pozvani.

U ekskluzivnom intervjuu u predsjedničkoj palati u Minsku, rekao mi je: "Mislim da je to apsolutno moguće. Mi smo Sloveni. Imamo srca. Naše trupe znaju da migranti idu u Njemačku."

"Možda im je neko pomogao. Neću ni da se bavim ovim."

Međutim, on je negirao da je pozvao hiljade da izazove graničnu krizu.

„Rekao sam im da neću zadržavati migrante na granici, zadržavati ih na granici, a ako budu i dalje dolazili, neću ih zaustavljati, jer oni ne dolaze u moju zemlju, već idem kod vas. To sam i mislio. Ali nisam ih pozvao ovamo. I da budem iskren, ne želim da prođu kroz Bjelorusiju."


Aleksandar Lukašenko je na vlasti u Bjelorusiji od 1994. godine, ali je njegov ponovni izbor za predsjednika Zapad u velikoj mjeri diskreditirao i nije ga priznala EU.  EU ga je optužila da je organizovao graničnu krizu s Poljskom, Litvanijom i Latvijom posljednjih mjeseci u znak odmazde za sankcije uvedene Bjelorusiji zbog njenog brutalnog obračuna sa protivnicima koji su učestvovali u masovnim protestima nakon izbora u avgustu 2020. 


Zvaničnici EU optužili su bjeloruskog lidera za "neljudski pristup u gangsterskom stilu" događajima na granici, uz lažno obećanje o lakom ulasku u Poljsku i krajnji cilj destabilizacije EU.

Najmanje 2.000 migranata, uglavnom sa Bliskog istoka, bilo je nasukano u kampovima pored granice između Belorusije i Poljske, sve dok nisu ove nedelje prebačeni u obližnje logističko skladište. Procjenjuje se da je u Bjelorusiji ostalo oko 5.000 migranata, iako su se stotine vratile u kurdski sjeverni Irak letom za repatrijaciju u četvrtak. 



(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.