22.11.2021. 17:36
0
Izrael i Jordan potpisali sporazum o namjerama razmjene energije za vodu
Izrael i Jordan potpisali su sporazum o namjerama o razmjeni vode za energiju, saopćilo je izraelsko ministarstvo energetike u ponedjeljak, u prvom takvom sporazumu između dvije zemlje.

Jordan bi u okviru projekta izgradio postrojenje za proizvodnju solarne energije kapaciteta 600 megavata koje bi izvozilo energiju u Izrael, i na osnovu čega bi Izrael snabdijevao vodom siromašni Jordan s 200 miliona kubnih metara desalinizirane vode.

Studija izvodivosti bila bi pokrenuta u 2022. godini, navodi se u saopćenju izraelske diplomatske misije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), u kojoj je sporazum potpisan.

Još nije odlučeno koliko dugo će se sporazum dvije zemlje provoditi.

Sporazum su potpisali ministar za borbu protiv klimatskih promjena UAE, jordanski ministar za vodosnabdijevanje i navodnjavanje i izraelski ministar energetike na svjetskom sajmu Expo 2020 koji se trenutno održava u Dubaiju.

UAE, koji je postao prva zalivska zemlja koja je normalizirala odnose s Izraelom u prošloj godini, saopćio je kako je zadovoljan što su se tri zemlje okupile u demonstraciji koristi uspostave diplomatskih odnosa.

- Svi mještani Bliskog istoka imat će koristi od ovog memoranduma o razumijevanju, ne samo Jordan i Izrael. Ovo je poruka svijetu kako zemlje mogu djelovati zajednički u borbi protiv klimatske krize - izjavila je izraelska ministrica energetike Karine Elharrar.

Jordan, koji je potpisao mirovni sporazum sa susjednim Izraelom u 1994., danas je saopćio da sporazum “nije ni zakonski ni tehnički obavezujući” i da će kraljevstvo započeti s njegovom provedbom tek kada osigura da će dobiti obećane količine vode, saopćio je portparol ministarstva za vodosnabdijevanje i navodnjavanje Omar Salamah.

Izrael, koji već prodaje Jordanu neke zalihe pitke vode, dugo vremena nastoji da proda desaliniziranu vodu svom susjedu, ali se kraljevstvo opiralo tome.

- Klimatske promjene i priliv izbjeglica dodatno su pogoršali jordanske probleme sa snabdijevanjem vodom, ali ipak postoje brojne mogućnosti u regionalnoj saradnji koje bi osigurale održivost tog sektora - izjavio je jordanski ministar za vodosnabdijevanje i navodnjavanje Mohammad Al-Najjar, prenosi Reuters.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.