23.11.2021. 11:08
0
Indijska agencija za borbu protiv terorizma uhapsila kašmirskog aktivistu
Indijska agencija za borbu protiv terorizma uhapsila je istaknutog kašmirskog aktivistu za ljudska prava Khurrama Parveza prema strogom antiterorističkom zakonu zbog kojeg je gotovo nemoguće dobiti kauciju.

Khurram Parvez je optužen za "finansiranje terora" i "zavjeru". 

Nacionalna istražna agencija (NIA) uhapsila ga je nakon racije u njegovoj kući i uredu u Kašmiru pod indijskom upravom, javlja BBC.

Njegovo uhićenje izazvalo je bijes mnogih koji su pozvali na njegovo oslobađanje.

Aktivisti na društvenim mrežama nazvali su to hapšenje pokušajem "ušutkivanja i kažnjavanja branitelja ljudskih prava".

Parvez je dugo bio glasan kritičar vlade koju predvodi Bharatiya Janata Party (BJP). Njegova Jammu Kashmir Coalition of Civil Society (JKCCS), grupa sa sjedištem u Kašmiru, objavila je nekoliko oštrih izvještaja o kršenjima ljudskih prava i ekscesima koje su počinile snage sigurnosti u Kašmiru.

Glasnogovornik NIA-e potvrdio je Parvezovo hapšenje u utorak.

On se nalazi u pritvoru prema Zakonu o nezakonitim radnjama (prevenciji) koji mu omogućuje pritvor do šest mjeseci bez suđenja.

Njegov advokat Parvez Imroz nije bio dostupan za komentar.

Mary Lawlor, specijalna izvjestiteljica UN-a za ljudskih prava, nazvala je Parvezovo hapšenje "uznemirujućim".

- On nije terorist, on je branitelj ljudskih prava - napisala je u twittu.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.