24.11.2021. 19:21
0
Klimatske promjene uzrokuju razvod albatrosa
?Kada se veze završe, to može biti zato što je iskra nestala, ili možda jednostavno ne možete naći vremena jedno za drugo.

Ali mogu li klimatske promjene uzrokovati prekide? Moglo bi biti, prema novoj studiji koja sugerira da se albatrosi - neka od najlojalnijih stvorenja na svijetu - više "razvode". Istraživanje objavljeno u časopisu Royal Society analiziralo je 15.500 gnijezdećih parova na Foklandskim otocima tijekom 15 godina. Albatrosov razvod je u osnovi samo prevara, ljudskim rječnikom. To je kada se jedan dio para pari s drugom osobom, prenosi BBC.


Poput ljudi, albatrosi također imaju neugodnu fazu odrastanja, pokušavajući (i ponekad ne uspijevajući) pronaći najbolji način da uđu u vezu. Ali na kraju, kada pronađu dobar spoj, obično se drže zajedno do kraja života. Samo 1% albatrosa se razdvoji nakon što odaberu svog životnog partnera - mnogo niže od stope razvoda među ljudima u Velikoj Britaniji, piše BBC News.


"Monogamija i dugoročne veze su vrlo uobičajene za njih", kaže Frančesko Ventura, istraživač sa Univerziteta u Lisabonu i koautor studije. Ali u godinama koje je studija obuhvatila s toplijim temperaturama vode, do 8% parova albatrosa se razišlo.



(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.