28.11.2021. 11:26
1
Nova varijanta koronavirusa Omicron nastavlja da se širi, Australija otkriva slučajeve
Nova varijanta koronavirusa Omicron nastavila se širiti svijetom u nedjelju, s dva slučaja otkrivena u Australiji, iako je sve više zemalja pokušavalo da se zatvori uvođenjem ograničenja putovanja.

Zdravstveni zvaničnici u najmnogoljudnijoj australskoj državi, Novom Južnom Velsu, rekli su da su dva putnika koja su u subotu navečer stigla u Sidnej iz južne Afrike bila pozitivna na Omicron varijantu koronavirusa, piše u izvještaju Reutersa.

Obje osobe su bile asimptomatske, potpuno vakcinisane i u karantinu, saopštio je NSW Health.  Još 12 putnika iz južne Afrike također je bilo u 14-dnevnoj hotelskoj karantinu, dok je oko 260 drugih putnika i članova posade upućeno u izolaciju.

Slučajevi iz Australije bili su najnoviji pokazatelj da bi varijantu moglo biti teško obuzdati.  Prvi put otkriven u Južnoj Africi, od tada je otkriven u Britaniji, Njemačkoj, Italiji, Belgiji, Bocvani, Izraelu i Hong Kongu.  Austrija je u nedjelju vodila istragu o sumnjivom slučaju.


Omicron je potencijalno zarazniji od prethodnih varijanti, iako stručnjaci još ne znaju hoće li uzrokovati manje ili više teške COVID-19 u odnosu na druge sojeve. Premijer Naftali Bennett rekao je da će zabrana, do odobrenja vlade, trajati 14 dana.  Zvaničnici se nadaju da će u tom periodu biti više informacija o tome koliko su vakcine efikasne protiv Omikrona.


Mnoge zemlje su uvele ili planiraju ograničenja putovanja iz južne Afrike.  Južnoafrička vlada osudila je ovo u subotu kao nepravedno i potencijalno štetno za njenu ekonomiju - rekavši da je kažnjena zbog svoje naučne sposobnosti da rano identifikuje varijante koronavirusa.

Iako epidemiolozi kažu da je ograničenje putovanja možda prekasno da zaustave cirkulaciju Omikrona, mnoge zemlje - uključujući Sjedinjene Države, Brazil, Kanadu, zemlje Evropske unije, Australiju, Japan, Južnu Koreju i Tajland - najavile su zabranu putovanja ili ograničenja u južnoj Africi, prenosi Reuters.

IViše zemalja uvelo je takve ograničenja u nedjelju, uključujući Indoneziju i Saudijsku Arabiju.

Omicron se pojavio jer se mnoge zemlje u Europi već bore s porastom zaraze COVID-19, a neke su ponovno uvele ograničenja društvenih aktivnosti kako bi pokušale zaustaviti širenje.


(Amer)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.