1.12.2021. 15:25
0
Erdogan poručio: Turska lira na 'klackalici' dok se čeka intervencija cenbanka
Turska lira je u srijedu naglo oscilirala blizu novog rekordnog minimuma jer je centralna banka rekla da je intervenirala zbog "nezdravih" tržišnih cijena, dok je predsjednik Tayyip Erdogan ponovo udvostručio svoju predizbornu strategiju oštrog smanjenja kamatnih stopa.

Do nestabilne trgovine niskom likvidnošću došlo je nakon što je valuta tržišta u razvoju zabilježila svoj drugi najgori mjesec u novembru, pogođena Erdoganovom podrškom oštrog monetarnog ublažavanja uprkos rastućoj inflaciji i široko rasprostranjenim kritikama. Centralna banka - koju je Erdogan ove godine izvršio remont i pritisak - rekla je u saopštenju da je "direktno" intervenisala na tržištu "putem prodajnih transakcija zbog nezdravog formiranja cena u deviznim kursevima".


Lira, koja je ranije oslabila čak 13,87 u odnosu na američku valutu, oporavila se na 12,42 - što je rast od više od 8% tog dana. Međutim, do 1256 GMT, bio je samo 0,5% čvršći u 13.35.

"Ne sumnjamo da (CB) intervencija neće uspjeti ako je namjera da se stabilizuje valuta, iako bi to moglo pružiti još neki dvosmjerni rizik u bliskoj budućnosti. Zapravo, taj potez nas još više brine," rekli su Brown Brothers Harriman.



"Potrošnja dragocjenih deviznih rezervi sugerira da vlada još uvijek drži liniju u svojoj ekonomskoj politici, što prilagođavanje čini još bolnijim", navodi se. Lira je u utorak pala na najnižih 14,0 nakon što je Erdogan branio ekonomsku politiku i pošto je dolar imao koristi od jastrebovih komentara američkih Federalnih rezervi. Zatim je, po šesti put u dvije sedmice, Erdogan u srijedu potvrdio svoju posvećenost niskim kamatama, poručivši Turcima da djeluju razumno i izbjegavaju paniku i obećavši da će brzo popraviti inflaciju, prenosi agencija Reuters.


"Turska je sada napustila monetarnu politiku zasnovanu na visokim kamatnim stopama zbog čega je nekoliko zemalja u razvoju ostalo u stagnaciji", rekao je poslanicima iz svoje vladajuće AK Partije u parlamentu.


"Umjesto toga, prešli smo na strategiju rasta koja ima za cilj ulaganja, zapošljavanje, proizvodnju i izvoz", rekao je on. "Kamatne stope su zlo koje bogate čini bogatijima, a siromašne siromašnijim."


Valuta je ove godine izgubila čak 47% svoje vrijednosti, potonula je oko 30% samo u novembru, što je ubrzano nagrizalo zaradu i štednju Turaka, umanjilo kućne budžete, pa čak i dovelo do toga da se muče da pronađu neke uvozne lijekove.

Novembarski podaci o inflaciji biće objavljeni u petak, a anketa Reutersa predviđa da će ona porasti na 20,7% godišnje, što je najviši nivo u tri godine. Rastući pritisci na cijene ilustrirani su brojkama u srijedu koje pokazuju da su maloprodajne cijene u najvećem turskom gradu Istanbulu skočile 4,71% na mjesečnom nivou u novembru, što predstavlja godišnji porast od 24,05%.



(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.