1.12.2021. 18:05
0
Omikron u Španiji otkriven krajem novembra u kanalizaciji
Zdravstvene vlasti u španskoj regiji Katalonija saopštile su danas da su otkrile potencijalne tragove soja virusa korona omikron u uzorcima otpadnih voda krajem novembra.

Ako se potvrdi, to bi značilo da je varijanta bila prisutna u Kataloniji prije ili u isto vrijeme kada je prvi put prijavljena u Južnoj Africi prije sedam dana. Naučnici strahuju da bi ova varijanta sa velikim brojem mutacija mogla da se odupre vakcinama i produži pandemiju koja traje skoro dvije godine. Španija je otkrila dva slučaja ove varijante i očekuje da će potvrditi još dva do kraja nedjelje, ali svi su kod ljudi koji su posjetili zemlje u kojima je omikron potvrđen, prenosi agencija Srna.


"U ovom trenutku ono što imamo su znakovi. U nekim oblastima Katalonije postoje neki uzorci sa specifičnim mutacijama povezanim sa ovom varijantom", rekla je regionalni šef javnog zdravlja Karmen Kabezas. Ona je dodala da bi mogli biti kompatibilni i sa alfa varijantom. PCR testovi genetskog sekvenciranja će utvrditi da li je omikron, čije je prisustvo u Južnoj Africi objavljeno 25. novembra, već u to vrijeme kružio Katalonijom.


Holandski zdravstveni zvaničnici rekli su juče da je ova varijanta otkrivena u Holandiji 19. novembra, prije nego što su iz Južnoafričke Republike stigla dva aviona sa virusom.



(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.