2.12.2021. 19:05
1
Njemačka postavlja velika ograničenja za nevakcinisane
FOTO: BBC News
Njemački nacionalni i regionalni čelnici složili su se da zabrane nevakcinisanim ljudima veći dio javnog života u pokušaju da se odbiju od četvrtog talasa Covid-19.

Odlazeća kancelarka Angela Merkel opisala je dalekosežne mjere kao čin "nacionalne solidarnosti". U restorane, kina, rekreacijske objekte i mnoge prodavnice biće dozvoljen pristup samo onima koji su vakcinisani ili nedavno oporavljeni od Covida. Vakcinacije bi mogle biti obavezne do februara, dodala je kancelarka. Četvrti val Covida u Njemačkoj je najteži do sada, s još 388 smrtnih slučajeva zabilježenih u posljednja 24 sata, javlja BBC News.


Također raste zabrinutost zbog širenja varijante Omicron, za koju zdravstveni zvaničnici EU upozoravaju da će vjerovatno uzrokovati više od polovine svih slučajeva Covida u narednih nekoliko mjeseci. Merkel je rekla da su bolnice preopterećene do te mjere da su pacijenti morali biti premješteni u različita područja radi liječenja. „Četvrti talas mora biti slomljen, a to još nije postignuto, navodis e u izvještaju BBC-a.

"S obzirom na situaciju, mislim da je primjereno usvojiti obaveznu vakcinaciju", rekla je ona, jasno naglasivši da će to morati da odobri parlament.


Njen nasljednik Olaf Scholz, za kojeg se očekuje da će preuzeti dužnost kancelara sljedeće srijede, već je rekao da podržava taj potez, koji će uslijediti nekoliko sedmica kasnije od sličnog austrijskog zakona. Gradonačelnik Berlina Michael Müller rekao je da je velika većina slučajeva Covida pripala nevakcinisanim osobama.

Nove mjere nisu opisane kao blokada za necijepljene, iako je odlazeći ministar zdravlja Jens Spahn ranije govorio o "kvazi izolaciji". Neke njemačke države već provode takozvane 2G politike, a one će sada postati širom zemlje - 2G je skraćenica za genesen (oporavljen u posljednjih šest mjeseci) ili geimpft (cijepljen).



Prema mjerama koje su dogovorili 16 njemačkih saveznih država i savezni čelnici:

Nevakcinisani će biti ograničeni na sastanke sa svojim domaćinstvom i još dve osobe;  2G pravilo će se primjenjivati u restoranima i kulturnim objektima i trgovinama koje nisu neophodne;  Klubovi će se zatvoriti u područjima gdje je u proteklih sedam dana zabilježeno 350 slučajeva na 100.000 ljudi - nacionalna stopa je preko 400;  Do Božića će biti obavljeno do 30 miliona vakcinacija - prva, druga ili dopunska vakcinacija;  Događaji na otvorenom, uključujući nogomet u Bundesligi, imat će ograničenu publiku od 15.000 i 2G pravila;  Vatromet u novogodišnjoj noći bit će zabranjen.



Dok su vakcinacije u Njemačkoj pojačane - sa skoro milion obavljenih samo u srijedu - samo 68,7% stanovništva je vakcinisano, što je relativno niska stopa za Zapadnu Evropu.

Prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti EU, do sada je prijavljeno 79 slučajeva nove Omicron varijante Covid-19 u 15 evropskih zemalja. Većina slučajeva bila je povezana s putovanjem u afričke zemlje, dok su drugi povezani sa povezujućim letovima između Afrike i Evrope. ECDC ne pokriva UK.



(Amer Mujezinović)

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.