6.12.2021. 20:08
0
Suđenje Aung San Suu Kyi: Sud u Mjanmaru osudio svrgnutu liderku zbog kršenja prava
FOTO: BBC News
Svrgnuta čelnica Mjanmara Aung San Su Ći proglašena je krivom za podsticanje na neslaganje i kršenje pravila Covida, u prvoj u nizu presuda zbog kojih bi mogla biti osuđena na doživotni zatvor.

Kazna joj je smanjena sa četiri na dvije godine.   Gospođa Su Kyi suočava se s ukupno 11 optužbi i sve ih poriče.  Oni su naširoko osuđeni kao nepravedni.   Ona je u pritvoru otkako je vojni udar u februaru srušio njenu izabranu civilnu vladu, prenosi BBC.


Gđi Suu Kyi je sud izrekao četverogodišnju kaznu u ponedjeljak ujutro, ali je šef hunte Min Aung Hlaing kasnije smanjio na dvije godine.   Nije jasno kada će i hoće li gospođa Su Kyi biti smještena u zatvor.  Ona je zadržana na nepoznatoj lokaciji.


Šefica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet osudila je "lažno suđenje" i rekla da će to samo "produbiti odbacivanje puča". A grupa za ljudska prava Amnesty nazvala je optužbe "lažnim", rekavši da je to "najnoviji primjer odlučnosti vojske da eliminira svu opoziciju i uguši slobode u Mjanmaru".

Gospođa Suu Kyi će sljedeći put doći pred sud 14. decembra, kada će se suočiti s optužbama za posjedovanje ilegalnih voki-tokija. 76-godišnjakinja je dobila niz optužbi, uključujući nekoliko tačaka za korupciju i kršenje zakona o službenoj tajni,  piše BBC News.


Gospođa Suu Kyi jedna je od više od 10.600 ljudi koje je hunta uhapsila od februara, a najmanje 1.303 osobe su ubijene u demonstracijama, prema monitoring grupi Udruženja za pomoć političkim zatvorenicima. Međutim, njena reputacija u inostranstvu bila je ozbiljno narušena načinom na koji je nosila krizu Rohingya, koja je počela 2017.   Godine 2019. Su Kyi se pojavila pred Međunarodnim sudom pravde UN-a (ICJ) kako bi odbranila svoju zemlju od optužbi za genocid.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.