7.12.2021. 17:06
0
Biden i Putin razgovaraju usred tenzija između Rusije i Ukrajine
FOTO: BBC News
Američki predsjednik Joe Biden vodi rijetke razgovore putem video veze sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom, usred tenzija na istočnoj granici Ukrajine.

Malo njih očekuje iskorak, ali Moskva kaže da su razgovori potrebni jer su tenzije u Evropi "van razmjera". Rusija je prebacila hiljade vojnika na granicu, ali insistira da nema nameru da napadne Ukrajinu. Želi garancije da se Ukrajina neće pridružiti NATO-u, ali zapadne sile kažu da bi trebalo poštovati suverenitet Kijeva.


Razgovori su počeli u 10:07 po američkom istočnom vremenu (15:07 GMT; 18:00 po moskovskom vremenu), saopštila je Bijela kuća. Oni se drže na sigurnom video linku postavljenom pod prethodnim administracijama, ali nikada ranije nisu korišteni, objavila je ruska novinska agencija Tass.


Video snimci uvodnih trenutaka pokazali su prijateljske pozdrave između američkog i ruskog lidera. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će razgovori trajati "koliko god bude potrebno" i da nema fiksnog vremenskog ograničenja. Putin vodi razgovore iz svoje rezidencije u južnom letovalištu Sočiju, prenosi Tass.

 

Eastern Ukraine map

Biden i Putin su se posljednji put lično sastali u Švicarskoj u junu, ali su postigli mali napredak osim što su pristali da pošalju svoje ambasadore nazad i započnu dijalog o kontroli nuklearnog naoružanja. U konferencijskom pozivu u ponedjeljak navečer, Bijela kuća je rekla da su čelnici SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije formirali zajedničku strategiju "kako bi nametnuli značajnu i ozbiljnu štetu ruskoj ekonomiji" ako Rusija pokrene invaziju, piše BBC.

Rusija želi garancije da Ukrajina neće pokušati da zauzme područja koja su 2014. zauzeli separatisti koje podržava Rusija i upozorila je Zapad da ne prelazi "crvene linije" dodavanjem Ukrajine vojnom savezu NATO-a. Vjeruje se da je više od 90.000 ruskih vojnika okupljeno u blizini ukrajinskih granica. 


Veliki dio nedavne ruske vojne izgradnje nalazi se na Krimu, koji je Rusija oduzela Ukrajini i potom anektirala 2014. Trupe se takođe okupljaju u blizini istočnog ukrajinskog regiona Donbasa, što je naziv za delove oblasti Lugansk i Donjeck koji su pod kontrolom separatista koje podržava Rusija. Ukrajinski zvaničnici rekli su da bi Moskva mogla planirati vojnu ofanzivu krajem januara.


Više od 14.000 ljudi izgubilo je živote u sedam godina sukoba otkako su snage koje podržava Rusija zauzele velika područja na istoku Ukrajine.



(Amer Mujezinović)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.