7.12.2021. 19:27
0
Postupanje ministarstva vanjskih poslova s talibanima nefunkcionalno
Postupanje britanskog ministarstva vanjskih poslova sa evakuacijom iz Afganistana nakon što su talibani zauzeli Kabul bilo je nefunkcionalno i haotično, rekao je zviždač.

Raphael Marshall je rekao da je proces odabira ko može ući u avion bio proizvoljan i da je hiljade e-mailova sa molbama za pomoć ostalo nepročitano, javlja BBC. 

Tadašnji ministar vanjskih poslova Dominic Raab je bio spor u donošenju odluka, dodao je. Raab je rekao za BBC da će se lekcije naučiti, ali i da je Velika Britanija uradila dobar posao u poređenju sa drugim zemljama.  Nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad glavnim gradom Afganistana, Kabulom, Ujedinjeno Kraljevstvo je zračnim putem prevezlo 15.000 ljudi iz zemlje, uključujući 5.000 britanskih državljana, 8.000 Afganistanaca i 2.000 djece.


U pisanim dokazima Komitetu za vanjske poslove, Marshall je rekao da je do 150.000 Afganistanaca koji su bili u opasnosti zbog svojih veza s Britanijom zatražilo evakuaciju - ali je manje od pet posto dobilo bilo kakvu pomoć.

- Jasno je da su neke od onih koji su ostavljeni u međuvremenu ubili talibani - dodao je.

U međuvremenu, najvišeg državnog službenika ministarstva vanjskih poslova poslanici su više puta ispitivali o njegovoj odluci da nastavi svoj 11-dnevni odmor nakon što je Kabul pao pod vlast talibana.


Sir Philip Barton je rekao da je "mnogo razmišljao" o svojoj odluci, dodajući: "Da mogu vratiti vrijeme, vratio bih se ranije s odmora nego što jesam." Kazao je da je bio u kontaktu s čelnim ljudima u vladi sve vrijeme dok se odvijala situacija u Afganistanu.

Bivši ministar vanjskih poslova, koji je sada ministar pravosuđa, rekao je da je kritika njegovog donošenja odluka bila od "relativno mlađeg referenta", ali su glavni izazovi bili u provjeri identiteta podnositelja zahtjeva na terenu i sigurnoj pratnji do aerodroma u Kabul, ne u donošenju odluka vlade.



(FENA/  Amer Mujezinović)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.