9.12.2021. 9:37
0
Rusija domaćin južnokavkaskog mirovnog sastanka
Moskva će u petak biti domaćin inauguracijskog sastanka šestostrane mirovne platforme za Južni Kavkaz, što je ideja koju su predložile Turska i Azerbejdžan nakon prošlogodišnjeg sukoba u Nagorno-Karabahu, saopćilo je u četvrtak tursko ministarstvo vanjskih poslova.

Nakon šestosedmičnih sukoba prošle godine, Azerbejdžan i Armenija potpisali su primirje uz posredovanje Rusije kako bi okončali sukob oko regije koja je međunarodno priznata kao dio Azerbejdžana, ali naseljena uglavnom etničkim Armenima.

Prekid vatre je učvrstio teritorijalne 'dobitke' Bakua, koji je podržala Turska.

Mirovnu platformu, uključujući Azerbejdžan, Armeniju, Gruziju, Rusiju, Iran i Tursku, predložili su azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev i turski predsjednik Tayyip Erdogan nakon prekida vatre.

Ankara, koja nema diplomatske odnose sa Armenijom, navodi da bi platforma mogla pomoći u normalizaciji odnosa s Jerevanom.

- Prvi sastanak platforme regionalne saradnje u formatu 3+3 predloženom za uspostavljanje trajnog mira i stabilnosti na Južnom Kavkazu biće održan u Moskvi 10. decembra - saopćilo je tursko ministarstvo vanjskih poslova.

Rečeno je da će Azerbejdžan, Armenija, Rusija, Iran i Turska biti predstavljeni na nivou zamjenika ministara vanjskih poslova, ali nije precizirano učešće Gruzije.

Armenija i Turska potpisale su 2009. značajan mirovni sporazum o obnavljanju veza i otvaranju zajedničke granice nakon više decenija, ali sporazum nikada nije ratifikovan i odnosi su ostali napeti. Tokom sukoba u Nagorno-Karabahu, Ankara je optužila Jerevan za okupaciju azerbejdžanskih teritorija i pružila je vojnu podršku Bakuu.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.