9.12.2021. 21:08
0
Kina je počinila genocid nad Ujgurima, saopćio je nezavisni tribunal
FOTO: PA MEDIA
Kina je počinila genocid nad Ujgurskim narodom u Xinjiangu, utvrdio je nezvanični britanski tribunal.

Ujgurski tribunal je naveo mjere kontrole rađanja i sterilizacije koje je država navodno provodila protiv Ujgura kao primarni razlog za donošenje zaključka u četvrtak, prenosi BBC News.


Sir Geoffrey Nice, istaknuti britanski advokat koji je predsjedavao saslušanjima Tribunala, rekao je da je njegovo vijeće zadovoljno što je Kina provela "namjernu, sistematsku i usklađenu politiku" kako bi dovela do "dugoročnog smanjenja broja Ujgura i drugih etničkih manjina".  Dodao je da komisija vjeruje da visoki zvaničnici, uključujući kineskog predsjednika Xi Jinpinga, snose "primarnu odgovornost" za zlostavljanja muslimanskih manjina u regiji Xinjiang.


Veće Tribunala činili su pravnici i akademici.  Njegovi nalazi nemaju pravnu snagu i nisu obavezujući za ministre, ali su organizatori na početku rekli da namjeravaju dodati korpusu dokaza oko optužbi protiv Kine i donijeti nezavisan zaključak o pitanju genocida,  piše BBC.


Kineska vlada poriče sve optužbe o kršenju ljudskih prava u Xinjiangu.  Odgovarajući na odluku Tribunala u četvrtak, portparol je za BBC rekao da je to tijelo "pseudo tribunal" i "političko oruđe koje koristi nekoliko antikineskih elemenata da obmane i obmane javnost".

Govoreći za BBC nakon presude, Sir Iain Duncan Smith, bivši lider Konzervativne stranke i kopredsjedavajući Interparlamentarne alijanse za Kinu, rekao je da je vrijeme da vlada Ujedinjenog Kraljevstva optuži Kinu za genocid.


"Britanska vlada je rekla da dokaze treba procijeniti nadležni sud, ali ne može biti kompetentniji od ovoga", rekao je.


Kineska država je optužena za zločine protiv čovječnosti i genocid u Xinjiangu, velikoj regiji na sjeverozapadu zemlje koja je dom Ujgura i drugih manjinskih muslimanskih grupa. Stručnjaci kažu da je najmanje milion Ujgura i drugih muslimana zatočeno u regionu i držano u vansudskim logorima ili poslano u zatvore.  Bivši zatočenici i stanovnici Xinjianga iznijeli su navode o mučenju, prisilnoj sterilizaciji i seksualnom zlostavljanju.


Slučaj genocida zasniva se na izvještajima da Kina poduzima korake da izbriše kulturu Ujgura i asimilira ili smanji stanovništvo kroz programe prisilnog preseljenja i kontrole rađanja.


Amnesty International je došao do istog zaključka u vlastitom izvještaju. Konačni izvještaj Tribunala uslijedio je nakon najave vlada SAD-a, Velike Britanije i Kanade o diplomatskom bojkotu Zimskih olimpijskih igara u Kini sljedeće godine.



(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.