10.12.2021. 19:34
0
Von der Leyen: Odnosi sa Rusijom zavise od ponašanja Moskve
Evropska unija (EU) želi da Moskva smanji napetost koju je stvorila gomilanjem trupa na granici sa Ukrajinom, a Brisel je spreman da pojača sankcije Rusiji u slučaju da ona napadne ovu susjednu zemlju, izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

U obraćanju novinarima zajedno sa novim njemačkim kancelarom Olafom Šolcom predsjednica Komisije je danas rekla da EU želi dobre odnose sa Rusijom, ali da oni zavise od toga kako će se Moskva ponašati, prenosi agencija Tanjug.


“Želimo deeskalaciju i prekid svake agresije protiv ruskih susjeda. U suprotnom Evropska unija će nastojati da pojača svoje sankcije i preduzme druge mjere u ekonomskom i finansijskom sektoru, u dogovoru sa našim partnerima”
, saopštila je Fon der Lajen na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Ona je naglasila da Brisel želi dobre odnose sa Rusijom, ali da to zavisi prije svega od Moskve, koja kako je rekla zauzima prijeteći stav prema svojim susjedima i tako podriva bezbjednost Evrope. Predsjednica Komisije je poručila i da bi ruska agresija na Ukrajinu imala svoju cijenu, ali nije željela da direktno kaže da li bi takav potez Moskve pokrenuo sankcije EU protiv ruskog gasovoda Sjeverni tok 2.


“Kao Komisija EU, od Evropskog savjeta smo u junu dobili zaduženje da razvijemo opcije za Rusiju i to smo sada uradili. Svaka agresija mora da ima cijenu, zato ćemo te opcije saopštiti Rusiji, ali ih nećemo iznositi u javnost”,
rekla je Von der Leyen u obraćanju medijima.

Ona je naglasila i da se Komisija vodi važnim principom da energija ne može biti sredstvo za vršenje pritiska i da evropska energetska bezbjednost mora biti garantovana.



(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.