13.12.2021. 20:26
0
Sholz: Njemačka neće imati crvene linije protiv pandemije, kancelar sam i nevakcinisanih
Nova savezna vlada želi da djeluje fleksibilno u borbi protiv pandemije korone. Prema riječima saveznog kancelara Olafa Scholza, nec´e biti „crvenih linija“.
Kancelar Olaf Scholz ne želi da isključi bilo kakve mjere u borbi protiv korona virusa.

- Ne smije biti ‘crvenih linija’, ova pandemija nam je to zaista pokazala. Uvijek moramo da budemo spremni da preispitamo kurs ako to okolnosti zahtjevaju. Tada se mora djelovati brzo i odlučno”, rekao je on za list „Bild am zontag”.


Političar SPD-a ne odbacuje kategorički ni zatvaranje tokom božićnih praznika u Njemačkoj. Odgovarajući na pitanje, on je rekao:

- Savezna vlada i pokrajine su upravo preduzele veoma rigidne mjere. Svakodnevno ćemo provjeravati kako se one sprovode i da li su dovoljne.


Zabrinutost izaziva iznad svega, nova varijanta virusa Omikron. Stručnjaci očekuju da će se virus brzo proširiti u Njemačkoj i – kao političari – pozivaju na vakcinaciju i dopunsku vakcinaciju.


Ali, kada je riječ o vakcinaciji, i dalje postoji dio društva koji odbacuje vakcinu – iz raznih razloga. Prema Institutu Robert Koch (RKI), 69,5 posto ukupne populacije u potpunosti je vakcinisano protiv virusa. 18,7 miliona ljudi (22,5 posto) primilo je dopunsku vakcinu.


Ipak, kancelar ne smatra da je Njemačka podijeljena na vakcinisane i nevakcinisane ljude. „Ogromna većina građana se vakcinisala. Mnogi žele da to urade uskoro jer su prevazišli svoju zabrinutost”, rekao je on. Olaf Scholz želi jedinstvenu Njemačku i rekao da je on „kancelar i nevakcinisanih“.


Različita mišljenja ne znače odmah podjelu društva, dodao je Scholz. „Mi možemo i da se svađamo. Uvjeren sam da većina nevakcinisanih, kao i ja, smatra da su ovi skupovi sa bakljama odvratni”, reako je kancelar. Prije nekoliko dana, protivnici korona politike prodefilovali su sa bakljama ispred kuće saksonske ministarke zdravlja Petra Kopping (SPD).


(PATRIA/  Kenan Bešlija) 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.