15.12.2021. 13:44
0
Putin pozdravio model rusko-kineske saradnje
Predsjednik Vladimir Putin u srijedu je pozdravio ruski model odnosa s Kinom u video razgovoru s kineskim čelnikom Xi Jinpingom i potvrdio da će prisustvovati Olimpijadi u Pekingu, dok se obje zemlje suočavaju s pojačanim kritikama Zapada.

Video razgovor uslijedio je nekoliko dana nakon što su ministri vanjskih poslova G7 raspravljali o ruskim napetostima s Ukrajinom i kineskim akcijama u Hong Kongu i Xinjiangu.

- U februaru ćemo konačno biti u stanju da se lično sastanemo - izjavio je Putin u video pozivu koji je emitiran na državnoj televiziji, nakon što je rekao da će prisustvovati Igrama, nazivajući Xija “dragim prijateljem”.

Sjedinjene Države, Britanija, Kanada i Australija ne šalju političke predstavnike na Olimpijadu zbog, kako navode, kineskog zlostavljanja Ujgura i drugih uglavnom muslimanskih manjina u Xinjiangu.

Peking i Moskva osudili su diplomatski bojkot. Putin je u srijedu izjavio da se obojica čelnika protive “svakom pokušaju politiziranja sporta i olimpijskg pokreta”, u kritici Zapada koju je Rusija često ponavljala.

Putin je također poručio Xiju da je “novi model saradnje formiran između dviju zemalja" koji uključuju “odlučnost da pretvorimo našu granicu u pojas vječnog mira i dobrosusjedstva".

- Smatram da će ti odnosi biti istinski model međudržavne saradnje u 21. stoljeću - izjavio je ruski čelnik, prenosi AFP.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.