15.12.2021. 14:03
0
Amnesty International dokumentirao zločine za vrijeme pada vlade u Afganistanu
Organizacija koja se bavi zaštitom i promoviranjem ljudskim pravima na globalnom nivou, Amnesty International, dokumentirala je ratne zločine i mučenja počinjene za vrijeme kraha međunarodno podržane afganistanske vlade i tokom talibanskog preuzimanja vlasti u opširnom izvještaju objavljenom u srijedu.

Prema izvještaju, sve strane - talibani, američka vojska i afganistanske sigurnosne snage - odgovorne su za napade koji su rezultirali velikom patnjom civila prije nego što su talibani potpuno preuzeli vlast.

U izvještaju se dokumentiraju mučenja, izvansudska pogubljenja i ubistva, koje su talibani počinili u posljednjoj fazi sukoba u Afganistanu, kao i civilne žrtve za vrijeme niza kopnenih i vazdušnih operacija afganistanskih snaga nacionalne odbrane i sigurnosti (ANDSF) i američkih vojnih snaga.

- Domovi, bolnice, škole i trgovine postali su mjesta zločina gdje su ljudi ubijani i ozljeđivani - rekla je Agnes Callamard, generalna sekretarka Amnesty Internationala.

Callamard je pozvala Međunarodni krivični sud (ICC) da istraži sve moguće ratne zločine.

Talibani su preuzeli vlast u Afganistanu polovinom augusta ove godine, nakon čega je pokrenut veliki zračni most kako bi se evakuirali strani državljani i Afganistanci koji su radili za vlade zapadnih zemalja. 

Organizacija Ujedinjenih naroda navela je da je u Afganistanu ubijeno 1.659 civila, a još dodatnih 3.524 je ranjeno u prvih šest mjeseci ove godine, što je 47 posto više nego godinu prije.

U izvještaju talibani se optužuju za mučenja i ubistva etničkih i vjerskih manjina, kao i bivših afganistanskih sigurnosnih snaga, za vrijeme zauzimanja gradova.

Žrtve govore o mučenjima koje su počinili pobunjenici u najmanje dva distrikta pokrajine Pandžšir, kao i u Spin Boldaku u pokrajini Kandaharu.

Izvještaj također dokumentira četiri napada američkih i afganistanskih zračnih snaga proteklih godina, u kojima je poginulo 28 civila i ranjeno šest.

Zračni udari su uglavnom rezultirali smrću civila jer su SAD bacale eksplozivne naprave u gusto naseljena područja.

Amnesty International je ranije dokumentirao slične efekte razornog eksplozivnog oružja u brojnim drugim sukobima i dalje snažno zagovara političku deklaraciju za suzbijanje njihove upotrebe.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.