16.12.2021. 19:28
0
Turska šalje misiju na Mjesec: Erdogan i Musk razgovarali o električnim autonomnim vozilima i svemirskom programu
Kako se navodi u saopćenju Ureda za komunikacije predsjednika Turske, dvojac je razgovarao o pravcima saradnje institucija javnog i privatnog sektora u Turskoj sa Muskovom kompanijom u različitim oblastima, posebno u satelitskim i svemirskim.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan preko videokonferencije razgovarao je sa osnivačem kompanija Tesla i SpaceX Elonom Muskom, javlja Anadolu Agency (AA).


Kako se navodi u saopćenju Ureda za komunikacije predsjednika Turske, dvojac je razgovarao o pravcima saradnje institucija javnog i privatnog sektora u Turskoj sa Muskovom kompanijom u različitim oblastima, posebno u satelitskim i svemirskim tehnologijama. Također je razgovarano o električnim autonomnim vozilima i pitanjima digitalne ekonomije, te o dugoročnim ulaganjima i koracima ka unapređenju postojeće saradnje.


Erdogan i Musk su razgovarali i o zajedničkim koracima koji se mogu poduzeti po pitanju litijumskih baterija prvog turskog električnog automobila TOGG. Budući da je Turska lansirala satelit TURKSAT 5-A u svemir u januaru u saradnji sa SpaceX-a, razgovaralo se i o procesu lansiranja satelita TURKSAT 5-B u svemir.


Erdogan je tokom razgovora skrenuo pažnju i na druge aktivnosti koje Turska provodi u okviru Nacionalnog svemirskog programa. Turska u okviru ambicioznog Nacionalnog svemirskog programa 2023. godine planira poslati misiju na Mjesec.


(AA/ Kenan Bešlija) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.