17.12.2021. 12:42
0
Među djecom koja su primila vakcinu protiv Covid-19, osam slučajeva upale srca
FOTO: Reuters
Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti saopštili su u četvrtak da su primili izvještaje o osam slučajeva miokarditisa, vrste upale srca, kod djece u dobi od 5-11 godina koja su primila Pfizer (PFE.N) i BioNTech vakcinu protiv COVID-19.

CDC je ranije rekao da bi stope prijavljivanja miokarditisa kod dječaka uzrasta od 16 do 17 godina mogle biti više od 69 slučajeva na milijun primijenjenih doza u sekundi i oko 40 slučajeva na milijun sekundnih doza kod dječaka uzrasta 12-15 godina. CDC nije rekao da li veruje da postoji veza između slučajeva miokarditisa i vakcine, niti je otkrio stopu miokarditisa u starosnoj grupi bez vakcinacije.


Agencija je saopštila da je bilo preko 7 miliona doza vakcine u starosnoj grupi od 5 do 11 godina u vreme kada je ispitivala podatke, sa 5,1 milion prvih doza i 2 miliona drugih doza. Slučajevi su imali blagi klinički tok, saopštio je CDC.

Slučajevi su prijavljeni u američkom sistemu za izvještavanje o neželjenim događajima vakcine, a CDC ih je predstavio panelu svojih stručnih savjetnika.



(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.