17.12.2021. 22:31
0
Pregovori o iranskom nuklearnom programu obustavljeni
Pregovori usmjereni na spašavanje iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. sa svjetskim silama prekinuti su u petak kako bi se iranski pregovarač vratio kući na konsultacije nakon runde koju su obilježile napetosti oko novih zahtjeva Teherana.

Evropski diplomati rekli su da je to "razočaravajuća pauza" i da su pregovarači u Beču "brzo došli do kraja puta". Međutim, ipak su ukazali na "neki tehnički napredak" do sada.

Učesnici su rekli da žele brzo nastaviti s pregovorima, iako još nisu odredili datum. Glavni kineski pregovarač Wan Qun rekao je da će se razgovori "nadamo se nastaviti prije kraja godine".

Enrique Mora, diplomat Evropske unije koji je predsjedavao razgovorima, ponovio je to i rekao da se nada se da će to biti tokom 2021.

Pregovori, čiji fokus je osiguravanje pune implementacije iranskog nuklearnog sporazuma i povratak Sjedinjenih Američkih Država sporazumu, nastavljeni su 29. novembra, nakon pauze od oko pet mjeseci.

Prošle sedmice bila je i kratka stanka jer su se delegacije vratile kući kako bi se posavjetovala sa svojim vladama.

(FENA/A. Balićevac)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.