21.12.2021. 8:37
0
Bijela kuća u šoku: Ovo je čovjek koji je uništio Bidena i spriječio historijski plan koji bi zauvijek promijenio Ameriku
Demokratski senator Joe Manchin odbio je u nedjelju navečer podržati zakon predsjednika Joea Bidena koji bi osigurao 1,9 biliona dolara (ili 1900 milijardi dolara) za socijalnu pomoć, liječenje i obrazovanje djece te za borbu protiv klimatskih promjena. Njegova je iznenadna odluka šokirala Bijelu kuću iz koje su ga optužili da im je lagao.

Manchin, zastupnik Gornjeg doma Kongresa iz Zapadne Virginije, jedini je demokratski senator koji je negodovao oko plana, a istodobno je i glas koji nosi prevagu u Senatu – bez njegove podrške Biden nema potrebnu većinu kako bi zakon prošao u Gornjem domu.

“Ne mogu glasati za ovaj zakon, jednostavno ne mogu”, izjavio je u nedjelju navečer na televiziji Fox News, desno orijentiranom kanalu popularnom među republikancima. “Probao sam sve što znam. I predsjednik je predano radio. Bilo je divno sarađivati s njim. Zna da sam imao dvojbe i probleme i, znate, ono na šta biste se sad svi trebali usredotočiti je varijanta, covid koji nam se vraća u toliko različitih aspekata i na različite načine ponovno utječe na naše živote.”

Manchin je prošle sedmice pregovarao s predsjednikom koji se nadao da će sa zastupnikom uspjeti postići kompromis.

No, Biden je za Manchinovo odustajanje od zakona doznao tek pola sata prije intervjua na Foxu, i to ne izravno od njega, nego od jednog od svojih pomoćnika koji je bio u kontaktu s jednim od Manchinovih pomoćnika.

Javna osuda

Bijela kuća, koja nikada dosad nije kritizirala članove vladajuće stranke, javno je osudila Manchinovo ponašanje. “Njegove su izjave u suprotnosti s razgovorima koje je ove sedmice vodio s predsjednikom, s osobljem Bijele kuće i s njegovim vlastitim izjavama u javnosti”, izjavila je glasnogovornica Jen Psaki.

“U utorak ove sedmice senator Manchin došao je u Bijelu kuću i predao predsjedniku, lično, u ruke pisani okvir zakona koji je bio istog opsega kao i predsjednikov okvir i koji je pokrivao većinu istih prioriteta”, rekla je Psaki i dodala kako je obećao nastaviti razgovore u danima koji slijede te kako će sarađivati s Bijelom kućom da bi našli zadovoljavajući kompromis.

“Ako njegovi komentari na Foxu ukazuju da je tim naporima došao kraj, to predstavlja naglu i neobjašnjivu promjenu njegova stava te kršenje obaveza spram predsjednika i njegovih kolega u Donjem domu i Senatu”, istaknula je Psaki.

Brojne beneficije

Predloženi zakon, nazvan “Izgradimo ponovno bolje”, sastoji se od brojnih planova s ciljem olakšavanja svakodnevnog života Amerikancima, porodicama s djecom, te zauzdavanja emisije stakleničkih plinova na površini Sjedinjenih Država.

Zakon predviđa obavezni porodiljski dopust od mjesec dana nakon rođenja djeteta, plaćeno bolovanje, besplatne vrtiće za sve trogodišnjake i četverogodišnjake, proširenje subvencioniranog zdravstvenog osiguranja i na slušna pomagala, gradnju milion novih kuća i stanova po pristupačnim cijenama, porezne olakšice za postavljanje solarnih kolektora i energetsku obnovu kuća, proširenje pomoći u kući za starije i osobe s invaliditetom, ograničenje najviše dopuštene cijene inzulina, otvaranje oko milion novih radnih mjesta za stažiste i šegrte te dodatne subvencije za visoko obrazovanje i doškolovanje radnika.

Manchin je izrazio zabrinutost oko nekih detalja zakona, tvrdeći kako strahuje da bi mogao dovesti do dodatnog porasta inflacije. Pridružio se i republikanskim senatorima u uvjerenju kako bi njegova ukupna cijena mogla biti znatno viša, kroz privremene programe uvedene u zakonu koji bi se mogli naknadno produžavati, godinu za godinom.

Manchinovi kritičari tvrde da je senator, koji se ne namjerava ponovno kandidirati, duboko povezan s industrijom ugljena u SAD-u u kojoj njegova porodica ima velike investicije. Njegovi suparnici smatraju da je zakon odbio primarno kako bi usporio dekarbonizaciju proizvodnje struje u državi, koja bi u konačnici negativno utjecala na njegov novčanik, prenosi Raport.


(Admir Oručević)

SADBiden
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.