24.12.2021. 14:35
0
CDC skraćuje vrijeme karantina za zdravstvene radnike, sve zbog porasta Omikrona
FOTO: Reuters
Zdravstveni radnici u Sjedinjenim Državama koji su pozitivni na COVID-19, ali su asimptomatski, mogu se vratiti na posao nakon sedam dana u izolaciji, pod uvjetom da su negativni, rekli su u četvrtak Centri za kontrolu i prevenciju bolesti.

Nove smjernice skraćuju vrijeme karantina s prethodno preporučenih 10 dana, za koje je CDC rekao da se priprema za očekivano povećanje slučajeva Omicron-a. Omicron sada čini 73 posto infekcija koronavirusom u Sjedinjenim Državama, saopštio je CDC u ponedjeljak. CDC je rekao da se vrijeme karantina može dodatno skratiti ako postoji nedostatak osoblja zbog COVID-19, dodajući da zdravstveni radnici koji su u potpunosti vakcinisani, uključujući dopunsku vakcinu, ne moraju u karantenu kod kuće nakon izloženosti visokom riziku, prenosi novinska agencija Reuters.


Međutim, National Nurses United nazvala je opasnom odlukom da se oslabi smjernice za izolaciju za poslodavce i zatražila od CDC-a da zadrži svoje postojeće smjernice.

"Slabljenje smjernica za COVID-19 sada, suočeni s najrazornijim porastom COVID-19 do sada, samo će rezultirati daljnjim prijenosom, bolešću i smrću",
rekla je Triunfo-Cortez, predsjednica National Nurses United.


Medicinski savjetnik Bijele kuće Anthony Fauci rekao je u utorak da američke zdravstvene vlasti razmatraju smanjenje preporučenog 10-dnevnog karantenskog perioda za Amerikance koji su pozitivni na COVID-19.



(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.