25.12.2021. 17:25
0
Zamjenik poljskog premijera optužio Njemačku da gradi ‘Četvrti Reich’
Poljska vlada u sukobu je s Evropskom komisijom zbog restrukturiranja pravosuđa u zemlji, za koje EU vjeruje da predstavlja politizaciju sudaca, prenosi AJB.

Zamjenik poljskog premijera i čelnik vladajuće konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS) Jaroslaw Kaczynski optužio je novu njemačku vladu da EU želi pretvoriti u “Četvrti Reich”, prenosi Hina. Drugi čelnici PiS-a nedavno su upotrijebili istu frazu kako bi opisali namjere nove berlinske koalicijske vlade lijevog centra prema Evropi.


U sporazumu koji su tri stranke sklopile za formiranje njemačke vladajuće koalicije doista stoji da je njen konačni cilj savezna evropska država. Taj aspekt sporazuma osudila je poljska vlada PiS-a, a Kaczynski je čak tvrdio da bi takvo stanje Poljskoj oduzelo pravo na samoodređenje.


Poljska u sukobu sa Evropskom komisijom

Poljski premijer Mateusz Morawiecki iskoristio je nedavni posjet njemačkog kancelara Olafa Scholza Varšavi da kritizira aspiracije koalicijske vlade u vezi s EU-om, također koristeći izraze povezane s Trećim Reichom. Poljska vlada u sukobu je s Evropskom komisijom zbog restrukturiranja pravosuđa u zemlji, za koje EU vjeruje da predstavlja politizaciju sudaca.


Evropska komisija već je pokrenula nekoliko postupaka protiv Varšave zbog pravosudne reforme, a podnijela je i tužbe Evropskom sudu pravde, što je izazvalo duboki razdor između Varšave i Bruxellesa.


(Kenan Bešlija) 

EUPoljska
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.