27.12.2021. 13:18
0
Australija potvrdila prvi smrtni slučaj od omikron varijante Covida
Australija je u ponedjeljak izvijestila o prvoj potvrđenoj smrti od nove omikron varijante COVID-19 usred najvećeg dnevnog porasta infekcija, no vlasti su se suzdržale od nametanja novih ograničenja rekavši da je stopa hospitalizacije ostala niska.

Omikron, za koji zdravstveni stručnjaci kažu da se čini zaraznijim, ali manje virulentnim od prijašnjih sojeva, počeo se širiti u zemlji upravo kada je ukinuto ograničenja na većini domaćih granica i omogućeno Australcima da se vrate iz inozemstva bez karantina. Vlasti nisu dale dodatne detalje o smrti čovjeka u 80-tim godinama života, osim da je zaražen virusom u ustanovi za njegu starijih osoba i preminuo je u bolnici u Sydneyju, prenosi Reuters.


Muškarac je bio među sedam smrtnih slučajeva od COVID-19 prijavljenih u Australiji prethodnog dana. Zemlja je zabilježila 10.186 novih slučajeva, prema Reutersovom izračunu državnih podataka. Najviše novih slučajeva bilo je u Novom Južnom Velsu i Viktoriji. Širom zemlje, porast zaraza u međuvremenu je opteretio resurse za testiranje.


Australske vlasti do sada su se odupirale povratku karantina suočene s porastom broja slučajeva, ali su ponovno uvele neka ograničenja. U ponedjeljak je Novi Južni Vels ponovno uveo obaveznu prijavu QR kodovima na javnim mjestima, dok su mnoge države uvele obavezno nošenje maski na zatvorenim javnim mjestima. Australija je također skratila okvir za dopunske doze vakcine sa šest na četiri mjeseca.



(FENA/  Amer Mujezionović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.