30.12.2021. 19:22
0
Francuska ukida kovid zabranu tranzita za državljane Velike Britanije tokom božićnog perioda
FOTO: Ilustracija
Državljanima Ujedinjenog Kraljevstva biće dozvoljeno da putuju kroz Francusku ako idu u svoju kuću unutar te zemlje i to samo tokom prazničnog perioda.

Francuska je obustavila svoje ograničenje Covida nakon što su se putnici iz Ujedinjenog Kraljevstva suočili s poteškoćama u dolasku u zemlju prebivališta. Eurotunnel, koji je ranije izdao upozorenja kupcima, rekao je da je "oduševljen" tim potezom, javlja BBC News.

Ljudima iz Ujedinjenog Kraljevstva i dalje je uglavnom zabranjen odlazak u Francusku osim ako nemaju uvjerljiv razlog.

 

Ranije ovog mjeseca, francuski ministri pooštrili su pravila putovanja za Veliku Britaniju, navodeći zabrinutost zbog širenja varijante Omicron. Od 18. decembra, britanskim državljanima je potreban suštinski razlog za putovanje u Francusku, uz određene izuzetke.

Smatralo se da izuzeci pokrivaju one koji prelaze Francusku kako bi došli do svoje kuće u drugoj zemlji EU. Međutim, u srijedu su i P&O i Eurotunnel rekli da je francuska vlada izdala nova pravila prema kojima Britanci "više ne mogu prolaziti kroz Francusku cestom kako bi došli do svoje zemlje prebivališta u EU" osim ako imaju francuski boravak.

Britanska vlada je rekla da "hitno" traži pojašnjenje o svim novim ograničenjima koja bi pogodila državljane Velike Britanije. Kao odgovor, francuska vlada je insistirala da se državljani Ujedinjenog Kraljevstva koji borave u drugoj zemlji EU smatraju "državljanima trećih zemalja" i stoga im nije dozvoljeno da pređu Francusku da bi se vratili kući prema važećim pravilima o Covid-u, piše BBC.
Međutim, navodi se da je "veliki broj britanskih državljana koji borave u zemlji EU-a u dobroj namjeri otputovao u Veliku Britaniju na prazničnu sezonu i da imaju poteškoća da stignu do svoje zemlje prebivališta".

"Suočeni s ovom situacijom, upućena su uputstva o toleranciji policijskim službenicima na granicama sa Ujedinjenim Kraljevstvom, kako bi se ovim državljanima omogućilo da tranzitom kroz Francusku stignu do svog prebivališta u zemlji Evropske unije".

 

Francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova je dodalo da, za razliku od državljana Ujedinjenog Kraljevstva, državljani EU koji dolaze iz Velike Britanije u svoje prebivalište u EU nisu bili pod uticajem zabrane tranzita i da su mogli slobodno putovati kroz Francusku.

Eurotunnel, kompanija koja upravlja vozovima za prevoz vozila između Dovera i Calaisa, saopćila je da je "zadovoljna što je francuska vlada pozitivno odgovorila na njene zahtjeve za fleksibilnost u pravilima putovanja".

 


Na Twitteru je kompanija rekla da će fleksibilnost za putnike biti "zavisna od toga da njihovo [početno] putovanje u Veliku Britaniju bude završeno prije 28. decembra 2021.". Zabuna oko pravila putovanja dolazi jer Francuska doživljava rekordan broj infekcija, s preko 200.000 pozitivnih slučajeva prijavljenih u srijedu. Istog dana, u Velikoj Britaniji su slučajevi skočili na rekordnu razinu od 183.000 pozitivnih na testu.

 


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.