1.1.2022. 16:44
0
U Izraelu prvi svjetski slučaj "flurone", istovremene zaraze koronom i gripom
U Izraelu je zabilježen prvi slučaj "flurone", odnosno istovremene zaraze koronavirusom i gripom.

Kako javlja Newsweek, prvi slučaj "flurone" zabilježen je kod rodilje u izraelskom gradu Petah Tikvi, prenosi Index. 


Profesor Arnon Vizhnitser, ravnatelj ginekološkog odjela bolnice u tom gradu, jednim je izraelskim novinama rekao da je rodilja dobila pozitivan test na koronavirus i gripu čim su je zaprimili. Testiranje su, kako bi bili sigurni, ponovili još jednom.


Prvi takav dokumentirani slučaj

Vizhnitser je dodao da rodilja nije cijepljena ni protiv koronavirusa ni protiv gripe, ali nije imala naročito jake simptome. Osjeća se dobro te se očekuje da će je iz bolnice pustiti u četvrtak.
Radi se o prvom dokumentiranom slučaju simultane zaraze koronavirusom i virusom gripe, ali zdravstveni stručnjaci vjeruju da je bilo i drugih koji nisu dokumentirani.


Izraelsko ministarstvo zdravstva istražuje ovaj slučaj te pokušava utvrditi može li uzrokovati težu bolest, javili su izraelski mediji.


Raste broj slučajeva gripe

Broj slučajeva zaraze koronavirusom u Izraelu je u porastu. Bilježi se oko 2300 novih slučajeva svakog dana, javlja Reuters. Procjenjuje se da je oko 92.3% izraelske populacije primilo dvije doze cjepiva.


Unatoč visokoj stopi procijepljenosti, podaci Reutersa pokazuju da je Izrael četvrta zemlja Azije i Bliskog istoka po broju slučajeva covida u odnosu na populaciju. Ispred Izraela su Bahrein, Maldivi i Gruzija.  Jerusalem Post je ranije objavio da u Izraelu raste i broj slučajeva gripe. Izraelski Centar za kontrolu bolesti (ICDC) objavio je da je do 11. decembra hospitalizirano 280 pacijenata s gripom.


(Kenan Bešlija) 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.