3.1.2022. 19:02
0
Turska inflacija skočila je na 36%, najviše u Erdoganovo doba
FOTO: Reuters
Godišnja stopa inflacije u Turskoj porasla je na 36,1% prošlog mjeseca, najviša u 19 godina vladanja Tayyipa Erdogana, otkrivajući dubine valutne krize izazvane predsjednikovom neortodoksnom politikom smanjenja kamatnih stopa.

Samo u decembru, potrošačke cijene su učinile rijedak iskorak u dvocifrene vrijednosti, porasle za 13,58%, pokazali su u ponedjeljak podaci Turskog instituta za statistiku, produbljujući zaradu i štednju Turaka pogođenih ekonomskim previranjima,  piše agencija Reuters.


Godišnji CPI nadmašio je srednju prognozu Reutersove ankete od 30,6 posto, a osnovne namirnice kao što su transport i hrana - koje su uzimale sve veći udio u budžetima domaćinstava tokom 2021. - rasle su još brže.

Turska lira je prošle godine pala za 44% svoje vrijednosti pošto je centralna banka snizila kamatne stope pod namjerom Erdogana da da prioritet kreditima i izvozu u odnosu na stabilnost valute i cijena.

U ponedjeljak je pao za 5%, a zatim u porast od 3%, prije nego što se trgovalo na 13,22 u odnosu na dolar na 1500 GMT, piše Reuters.



Neki ekonomisti predviđaju da bi inflacija do proljeća mogla dostići čak 50% ukoliko se ne promijeni smjer monetarne politike.  Goldman Sachs je rekao da će ostati iznad 40% veći dio naredne godine.

Turska sada ima osmu najvišu inflaciju u svijetu, iza Zimbabvea i Argentine, a ispred Irana i Etiopije, prema popisu Trading Economics.


Prošla godina bila je najgora za liru u skoro dvije decenije, dok je godišnji CPI bio najviši od očitanja od 37,0% u septembru 2002. godine, dva mjeseca prije nego što je Erdoganova AK partija prvi put preuzela dužnost.

Lira je u decembru dotakla rekordno nisku vrijednost od 18,4 u odnosu na dolar prije nego što se naglo oporavila prije dvije sedmice nakon intervencija na tržištu koje podržava država i nakon što je Erdogan najavio šemu zaštite depozita u liri od volatilnosti valute.



(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.