4.1.2022. 16:45
1
U Švedskoj optužena žena jer je regrutovala sina kao borca u Siriji
Jedan žena (49) iz Švedske optužena je za ratne zločine i kršenje međunarodnog prava zbog navodnog pomaganja svom sinu da se bori u Siriji kao dijete vojnik, saopćio je u utorak ured švedskog državnog tužioca.

Žena, koja je u pritvoru u Švedskoj od septembra, osumnjičena je da je regrutovala jednog od svojih sinova, rođenog 2001., da se bori kao dijete vojnik dok su živjeli od 2013. do 2016. godine na sirijskoj teritoriji koju je svojevremeno kontrolirala radikalna grupa Islamska država.


Ured švedskog tužioca navodi u saopćenju da je to prvi put da je ta zemlja podnijela optužbe za ratne zločine protiv pojedinca koji pomaže u regrutovanju djece vojnika.  Tužilaštvo je saopćilo da postoji “apsolutna zabrana” dopuštanja djeci mlađoj od 15 godina da direktno učestvuju u neprijateljstvima ili oružanom sukobu.


Tužiteljica Reena Devgun tvrdi da je sinu optužene, koji je imao 12 godina kada je prvi put stigao u Siriju, data vojna oprema i oružje i da je on “bio korišten u borbi i propagandne svrhe, kao i za ostale zadatke u okviru ratovanja”.

Naglasila je da se aktivnosti te žene smatraju ekstremnim jer je dječak “bio regrutovan i korišten kao dijete vojnik terorističke organizacije u sukobu koji je bio ekstremno okrutan i brutalan”. Žena je negirala sve optužbe, tvrdi tužilaštvo.


Kako navodi švedski javni emiter programa SVT, žena je odrasla u zapadnoj Švedskoj, prešla je na Islam i otputovala je u ratom zahvaćenu Siriju sa svoje petero djece 2013. godine. Njen suprug poginuo je u Siriji, dok su još dvoje njene djece, u dobi od 14 i 18 godina, također kasnije poginuli, javio je SVT, prenosi AP.

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.