5.1.2022. 8:39
3
Macron: Pooštriti mjere i otežati život nevakcinisanim u Francuskoj
Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je da namjerava pooštriti mjere i otežati život ljudima u Francuskoj koji nisu vakcinisani protiv Covid-19.

Stvarno im želim otežati sve, i nastavit ćemo činiti to do kraja - rekao je za francuski list Le Parisien, prenosi BBC.

Međutim, politički protivnici rekli su da jezik koji je Macron koristio u intervjuu nije dostojan predsjednika.

Njegovi komentari došli su nakon što su opozicioni zastupnici koji su se ujedinili protiv vlade odgodili prijedlog zakona o Covid propusnicama.

Rasprava u Parlamentu o prijedlogu zakona, kojim bi se nevakcinisanim zabranilo prisustvo većini sadržaja javnog života, odgođena je poslije ponoći u ponedjeljak.

Očekivalo se da će zakon biti odobren na glasanju ove sedmice, što je razljutilo protivnike vakcina, a nekoliko francuskih zastupnika reklo je da su zbog tog pitanja primili prijetnje smrću.

U intervjuu za Le Parisien u utorak, Macron je rekao da se, iako neće prisiljavati ljude da se vakcinišu, nadao da će potaknuti ljude da to svakako učine tako što će "što je više moguće ograničiti njihov pristup aktivnostima u društvenom životu".

- Neću slati one koji se nisu vakcinisali u zatvor. Ali, moramo im reći da od 15. januara više neće moći ići u restoran. Više neće moći ići na kafu, neće moći ići u pozorište ili u kino – rekao je on.

Francuska ima jednu od najviših stopa vakcinacije protiv Covida u EU, s više od 90 posto odrasle populacije u potpunosti vakcinisano.

Francuska je mjesecima tražila od ljudi da pokažu ili dokaz o vakcinaciji ili negativan test na Covid kako bi pristupili mnogim javnim mjestima.

Ipak Francuska vlada želi ukloniti opciju za prikazivanje negativnog testa kao odgovor na rekordno povećanje broja zaraženih, potaknuto vrlo zaraznim omikron i delta varijantama Covida.


(Fena/Admir O.)

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.